Fitch

Varga szerint két éve járt volna a felminősítés

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint már két éve kijárna Magyarországnak, hogy kedvezőbb besorolást kapjon a hitelminősítőknél.

2015.05.23 09:05MTI

A nemzetgazdasági miniszter erről a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjúban beszélt.

A tárcavezető arra a felvetésre, hogy a "korai" 2016-os költségvetés a hitelminősítői feljavítást szolgálja, a miniszter kijelentette: a büdzsének az a célja, hogy az ország gazdálkodását szabályozza a központi bevételeken és kiadásokon keresztül.

"Annak örülünk, ha ezt is figyelembe veszik a hitelminősítők az értékelés elkészítésekor, de az alapvető cél mégis az, hogy a céljaink megvalósuljanak, az ellátandó közösségi feladataink a szükséges forrásokkal rendelkezzenek".

Varga Mihály szólta arról, hogy jelenleg rendkívül kedvező a magyar állampapírok árazása, a piac kedvezőbb megítélést mutat, mint a hitelminősítők. Ugyanakkor egy felminősítés kedvező üzenetet jelent a befektetők felé, és hozamcsökkentő hatása lehet.

A jövő évi költségvetésről elmondta, hogy az az előző éveknél nagyobb tartalékot tartalmaz, amit az is indokol, hogy a korábbi tervezés miatt kevesebb tényadat áll rendelkezésre.

Kijelentette azt is, hogy a minél kisebb mértékű deficit elérése a cél, de a nulla százalékos hiányt csak lépésről lépésre lehet teljesíteni: az idei 2,6 után jövőre 2,4 százalékos deficitet terveznek, ami nem zárja ki, hogy ennél alacsonyabb legyen.

Az adósságszabály-képletről szólva elmondta, hogy a magyar gazdaság korszakhatárhoz ért, az erőteljes növekedéshez alacsony infláció társul.

A 2011-ben meghatározott adósságszabály módosítását azért kezdeményezték, mert annak alkalmazása indokolatlanul visszavetné a gazdasági növekedést. Megjegyezte, hogy Magyarország 2011 óta minden évben csökkenteni tudta adósságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.