Ukrán válság

Az orosz gazdaság a vártnál jobb, az ukrán rosszabb állapotban van

A JP Morgan szerint az orosz gazdaság ellenállóképesebbnek bizonyult a vártnál.

2015.05.22 19:25MTI

Londoni pénzügyi elemzők szerint az orosz gazdaság a várakozásoknál jobban, az ukrán gazdaság viszont sokkal rosszabbul teljesít az idén.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői az ukrajnai válság és az Oroszország elleni szankciók legutóbbi egy évére visszatekintő helyzetértékelésükben közölték, hogy új, felülvizsgált előrejelzésük az eddigi prognózisukban szereplő 5 százalékos idei mínusz helyett 2,8 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít Oroszországban.

A ház indoklásában hangsúlyozza, hogy az orosz gazdaság ellenállóképesebbnek bizonyult a vártnál, elsősorban a rugalmas orosz árfolyamrendszer, a monetáris politika ütemes enyhítése, az olajárak emelkedése, valamint az üzleti és a fogyasztói bizalom erősödésének már érzékelhető, korai jelei miatt.

A JP Morgan elemzői emelték a nyersolaj világpiaci árára szóló előrejelzésüket is, és a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta esetében az idei év egészére 62,4 dolláros, 2016-ra 71,5 dolláros hordónkénti átlagárat várnak.

Az idei első fél év várhatóan meredek GDP-zuhanása után az év második felében valószínűleg már pozitív lesz a szekvenciális növekedés az orosz gazdaságban - jósolják a JP Morgan londoni közgazdászai.

Hozzátették: a gyenge rubel segíti a külkereskedelemben részt venni képes orosz ágazatokat, és ennek egyik eredményeként az orosz folyómérleg-egyenleg az idén várhatóan a hazai össztermék 5,2 százalékának megfelelő többletben zár.

A JP Morgan londoni elemzői ugyanakkor most már 9,7 százalékos idei GDP-zuhanást valószínűsítenek az ukrán gazdaságban az általuk eddig várt 7,6 százalékos visszaesés helyett. A meredek negatív felülvizsgálatot elsősorban a vártnál sokkal rosszabb legutóbbi ipari termelési, illetve kiskereskedelmi adatokkal indokolták.

Kiemelték, hogy az ukrán hazai össztermék az idei első negyedévben az előzetes becslés alapján 17,6 százalékkal zuhant éves összevetésben; a JP Morgan előrejelzése 16 százalékos éves GDP-visszaesést valószínűsített erre az időszakra.

A JP Morgan elemzői szerint az ukrán gazdaság finanszírozási hiánya a 2015-2018 közötti időszakban sokkal nagyobb lesz a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által várt 40 milliárd dollárnál.

Más nagy londoni házak is a korábban vártnál valamivel jobb oroszországi, és sokkal rosszabb ukrajnai gazdasági teljesítményt jósolnak legutóbbi előrejelzéseikben.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) minap Londonban ismertetett új prognózisa szerint az orosz hazai össztermék az idén 4,5 százalékkal, 2016-ban 1,8 százalékkal csökken.

Az EBRD valamelyest javította az orosz gazdaság idei teljesítményére szóló becslését - az előző prognózisban mínusz 4,8 százalék szerepelt -, elsősorban a piacok stabilizálódására és az idei első negyedév megemelt költségvetési kiadásaira hivatkozva. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a hosszú távú orosz növekedési kilátások továbbra is gyengék, és nehéz elképzelni jelentősebb fellendülést, ha nem ér véget az orosz gazdaság "lekapcsolódásának" folyamata a világgazdaság többi részéről, és ha továbbra sem lesznek jelentős szerkezeti reformok Oroszországban.

Az EBRD adatai szerint tavaly rekordértékű, nettó 154 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a befektetők Oroszországból.

Az EBRD előrejelzése szerint az ukrán GDP-érték az idén 7,5 százalékkal zuhan, de 2016-ban 3 százalékkal növekedhet. A bank előző, januári prognózisában még 5 százalékos idei visszaesést jósolt az ukrán gazdaságban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.