Hamarosan lehet költözni

Befejezéséhez közeledik az ötmilliárdos zalaegerszegi kórházberuházás

Befejezéséhez közeledik a bruttó 5,4 milliárd forintból megvalósuló beruházás, két héten belül beköltözhet új helyére a zalaegerszegi megyei kórház szívsebészeti és kardiológiai osztálya és szakrendeléseik.

2015.05.22 13:58MTI

Halász Gabriella, az intézmény főigazgatója elmondta: az új, négyszintes épületben a szívsebészet és a kardiológia foglal majd el egy-egy emeletet, felettük pedig a pulmonológia és az onkológia működik majd, bár ideiglenesen egyelőre a szemészetet helyezték el az egyik szinten. A négy emeleten 212 ágynak jut majd hely, ebből a kardiológia és a szívsebészet 78 ágyon gyógyítja a betegeket.

Az összesen bruttó 5,4 milliárd forintból megvalósuló építkezés 4,2 milliárd forintos európai uniós forrásból és 1,2 milliárd forintos magyar állami hozzájárulásból valósul meg.

A teljes költségvetésből mintegy egymilliárd forint jut az orvosi eszközök és a bútorok beszerzésére, de egy 2013-ban benyújtott pályázat eredményeként további 510 millió forintos - a kórház minden részlegére vonatkozó - eszközbeszerzési lehetőségben reménykedik a kórház vezetése. Az új épület megépítése mellett ugyanis szükség lenne a műszerek, eszközök fiatalítására, bővítésére is, jelenleg átlagosan 14 évesek az orvosi eszközök - jelezte a főigazgató.

Vigh László (Fidesz) országgyűlési képviselő azt mondta: a most épülő zalaegerszegi szívcentrum "egyedi, nagyon fontos" beruházás a Nyugat-Dunántúlon, és szeretnének mindent megtenni azért, hogy a korszerű épületben a felszerelés is a 21. század színvonalát tükrözze.

Hozzátette, hogy "megoldásra váró nagy gond" az eszközbeszerzés, egy lista is készül a tervezett beszerzésekről, és reményei szerint néhány héten belül döntés születhet a zalaegerszegi eszközökhöz szükséges forrásokról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.