Tranzakció

Tiltott tőzsdei piacbefolyásolás miatt bírságolt az MNB

Egy magánszemély egyes megbízásaival párhuzamosan azokkal ellentétes ügyleteket is kezdeményezett, vagyis önmagával kötött tőzsdei ügyleteket.

2015.05.21 03:30MTI

Tiltott tőzsdei piacbefolyásolás miatt egy magánszemélyt 1,4 millió forintra bírságolt az MNB, az erről szóló határozat a jegybank honlapján jelent meg szerdán. A Magyar Nemzeti Bank - felügyeleti hatáskörben - a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt F. Tibor szegedi lakost 1,4 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője az MTI-vel azt közölte, hogy a jegybank egy viszonylag kis likviditású, a Budapesti Értéktőzsdére bevezetett részvénnyel kapcsolatos piacbefolyásoló tranzakciók miatt hozott intézkedést a magánszeméllyel szemben.

A jegybank vizsgálata szerint több, a magánszemély által kezdeményezett tranzakció olyan ügyletnek minősült, amelyek arra irányultak, hogy egy nem megfelelő likviditású papír árát beállítsák/fixálják egy adott kereskedési szakaszon belül, illetve olyan tranzakciók voltak, amelyek nyilvánvalóan az árak emelésére/csökkentésére vagy a kereskedés volumenének növelésére irányultak.

A magánszemély egyes megbízásaival párhuzamosan azokkal ellentétes ügyleteket is kezdeményezett, vagyis önmagával kötött tőzsdei ügyleteket (a szakzsargonban ezt wash trade-nek hívják).

A magánszemély a piacfelügyeleti bírság alapjául szolgáló megbízások tényét elismerte, azok céljaként az árfolyam emelését, illetőleg magas szinten tartását jelölte meg. Mindezek az ügyletek az MNB megállapítása szerint kimerítették a tiltott piacbefolyásolás fogalmát - közölte Binder István.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.