Augusztusban hirdetik meg a pályázatot

Hazai forrásból kapnak fejlesztési támogatást a fürdők

A tervek szerint a gyógyhelyi fejlesztésekhez maximum egymilliárd forint összegű támogatásra pályázhatnak majd a fürdőüzemeltetők, s a pályázatot várhatóan augusztusban hirdetik meg.

2015.05.20 12:28MTI

Az európai uniós lehetőségek megszűnése után hazai pályázati forrásból kapnak fejlesztési támogatást beruházásaikhoz a fürdők - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára a Magyar Fürdőszövetség nyíregyházi közgyűlésének szerdai sajtótájékoztatóján.

Ruszinkó Ádám elmondta: a tervek szerint a gyógyhelyi fejlesztésekhez maximum egymilliárd forint összegű támogatásra pályázhatnak majd a fürdőüzemeltetők, s a pályázatot várhatóan augusztusban hirdetik meg.

Hozzátette, hogy emellett az épületek energetikai fejlesztésére is lehet majd pályázniuk a vállalkozásoknak, továbbá a pénzügyi eszközök biztosításához pedig kedvezményes hitellehetőséget vehetnek igénybe.

Az állattitkár-helyettes megemlítette azt is, hogy informatikai és kutatásfejlesztési pályázati lehetőségeket ugyancsak igénybe vehetnek majd a fürdők, illetve a szakemberképzéshez szintén kaphatnak támogatást.

A kutatásfejlesztéssel kapcsolatban külön szólt arról, hogy az egészségturizmus lényeges szegmenséről van szó, hiszen a magyarországi gyógyvizek nemcsak a reumatikus kezelések eredményességét segítik elő, hanem bel-, bőr- és nőgyógyászati, illetve légzőszervi terápiákra is alkalmasak. Ezért például gyógybarlangok, mofetta (szén-dioxid-gáz) és klimatikus gyógyhelyek jöhetnek létre a jövőben.

Ruszinkó Ádám tájékoztatott a fürdők Nemzeti Tanúsító Védjegy rendszeréről is, amely szerinte az egy-öt csillagos minősítéssel garancia a szolgáltatás színvonalára. Elmondta, eddig 12 fürdőüzemeltető 21 egységét minősítette.

Czeglédi Gyula, a Magyar Fürdőszövetség elnöke hozzáfűzte, hogy a következő 2-4 évben várhatóan az igényes magyarországi vállalkozások mindegyike megméretteti magát a védjegy minősítési rendszerén.

A szövetségi vezető szólt arról is, hogy a fürdők felkészültek az idei szezonra, szabadtéri létesítményeiket is megnyitják május végéig.

Podlovics Roland, a nyíregyházi Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón bejelentette: a 2013-ban gyógyhellyé nyilvánított Sóstógyógyfürdőn június közepén nyitják meg a wellness-fürdő új gyógyászati szárnyát, a reumatikus-, bőr- és nőgyógyászati betegségeket kezelő orvosi részleg egy 2,1 milliárdos komplex fejlesztés keretén belül 380 millió forintért épül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.