Felszámolás

Opten: továbbra is sok cég szűnik meg az építőiparban

Csaknem 600 cég szűnt meg Magyarországon áprilisban az építőiparban, miközben 250 új alakult, ilyen mértékű leépülésre sohasem volt példa, még akkor sem, amikor a lánctartozások és a gazdasági válság egyszerre hatott az ágazatra.

2015.05.20 23:30MTI

Az Opten céginformációs szolgáltató által kiadott közlemény szerint, bár a törlések száma rekordot ért el az ágazatban, az építőiparban kevesebb a feszültség, mint 3-4 éve. Az építőiparban ugyanis korábban indult meg a cégtörlések számának emelkedése, mint más gazdasági ágazatokban, ezért az első négy hónap növekedési dinamikája csak 24 százalékos, szemben az összes cég körében tapasztalható 35 százalékkal.

A közlemény idézi Tóth Tamást, az Opten ügyvezetőjét, aki elmondta: az adatok egyrészről az évek óta tartó konszolidációt, másrészt a versenyszektor megrendeléseinek hiányát tükrözik.

Az elemzés szerint továbbra is komoly probléma, hogy az ágazat beruházásaiban a központi költségvetésből származó források dominálnak. Az infrastrukturális beruházások mellett elenyésző a lakóingatlan-fejlesztés, továbbá az új szerződések állománya és a teljes szerződésállomány is csökkenőben van. Így a trend azt mutatja, hogy a 2014-ben felfutó állami megrendelések ugyan még húzzák az ágazatot, de a kifutó beruházásokat sem központi oldalról, sem versenypiaci oldalról nem képesek pótolni az új megrendelések. Az építőipari kilátások ezért nem túl kedvezőek.

Az elemzés szerint ezen a helyzeten csak az ingatlanpiac és a banki hitelezés felfutása segíthet. A lakosság továbbra is inkább megtakarítóként, mintsem beruházóként működik a gazdaságban, a hitelekkel és a pénzintézetekkel kapcsolatos bizalma rendkívül csekély, így a hitelezés felfutása és az ingatlanpiac felpörgése, ha el is kezdődik, nem lesz látványos, inkább lassú és fokozatos - írta az Opten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.