Gazdaság

Növeli beruházásait idén a kkv-szektor egy felmérés szerint

A hazai kis- és középvállalkozások (kkv) tavalyi 1637 milliárd forintos beruházási értéke idén a 2223 milliárd forintot is elérheti, így míg 2014-ben egy vállalkozás átlagosan 10,8 millió forintot fordított beruházásokra, addig idén ez elérheti a 14,7 millió forintot.

2015.05.18 14:55MTI

A kutatást a Budapest Bank megbízásából a Millward Brown készítette. Az adatfelvétel idén januárban és februárban zajlott, 315 - a nagysága szerint 2-249 főt foglalkoztató - kis- és középvállalkozás megkérdezésével.

A kkv-k tavaly a tervezett beruházásaik 56 százalékát hajtották végre, idén ennél 36 százalékkal több beruházás valósulhat meg.

A felmérés alapján a múlt évben elmaradt költések nem annyira a vállalkozások beruházási kedvének visszaesését jelzik, hanem a fejlesztések átütemezésére utalnak. A magyar kkv-k beruházási tervei ugyanis erősen függenek az uniós támogatásoktól, ez utóbbiak pedig csak idén lettek elérhetők és teszik lehetővé az elhalasztott beruházások megvalósítását.

A legnépszerűbb beruházási célok listáját idén is a termelőeszközök vezetik. A vállalkozások összesen 958 milliárd forintot költenének üzemi berendezések vásárlására, ami 33 százalékos növekedés a tavaly megvalósult beruházásokhoz képest.

Jelentős növekedésre várható a haszongépjárművek terén is. A cégvezetők a tavalyinál 46 százalékkal többet, mintegy 689 milliárd forintot szánnának erre.

A beruházások leggyakoribb indoka - 51 százalékkal - továbbra is az amortizálódó eszközök pótlása, de sok cég fejlesztene a hatékonyság és a nagyobb termelési kapacitás érdekében is. Ez utóbbiak aránya 44 százalék, a Budapest Bank felmérése szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.