Amerikai-magyar egyezmény

Egyszerűsödnek az amerikai munkavállalás körülményei

A társadalombiztosítási rendszerek összehangolásáról szóló amerikai-magyar kétoldalú egyezménynek köszönhetően egyszerűsödik a másik országban való munkavállalás, és pozitív változásokat hoz az önálló vállalkozási tevékenységet végzők számára is.

2015.05.18 11:51MTI

A Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég kiemeli: az egyezmény hatálya minden olyan jogszabályra kiterjed, amelyek a biztosítási és járulékfizetési kötelezettséget, a társadalombiztosítási jogviszony alapján nyújtott öregségi és hozzátartozói nyugellátásokat, valamint Magyarország vonatkozásában a megváltozott munkaképességűek ellátásait szabályozzák, specifikus jogok és eljárások rögzítésével.

Az egyezmény révén kompromisszumok nélkül valósul meg az egyenlő bánásmód elve is, amely garantálja az ellátások kifizetését - írja a Mazars.

Az egyezmény rendelkezik arról, hogy a foglalkoztatott személyekre a munkavégzés helye szerinti jogszabályok vonatkoznak, vagyis a biztosítási kötelezettség a jövedelemszerző tevékenység államában áll fenn. Ez alól kivételt jelenthetnek a munkavégzés céljából kiküldött munkavállalók, önálló vállalkozói tevékenységet folytatók. Ha ugyanis a másik szerződő állambeli tartózkodásuk igazoltan nem haladja meg az öt évet, kérelmezhetik, hogy rájuk továbbra is a kiküldő állam jogszabályai vonatkozzanak. Ilyenkor a kiküldetés vagy önálló vállalkozói tevékenység időtartamának kezdetét úgy kell tekinteni, mintha az az egyezmény hatályba lépése napján kezdődött volna.

Ezen kivétel alkalmazható például a közszolgálatban dolgozók, illetve a vízi és légi járműveken foglalkoztatottak esetében is.

Az ellátásokra vonatkozó rendelkezésekben a pro rata temporis elv érvényesül, amelynek lényege, hogy a jogosult a megszerzett biztosítási idővel arányos ellátásban részesül.

A tájékoztatás alapján az egyezménynek köszönhetően azon személyek, akik valamely szerződő államban amiatt nem jogosultak nyugellátásra, mert külön-külön nem gyűjtöttek össze kellő biztosítási időt, megnyugodhatnak, hiszen a megállapodás rendelkezik a biztosítási idők beszámításáról is. Az egyezmény hatálybalépése előtt megszerzett biztosítási időket is figyelembe veszik a számítás során.

Az amerikai ellátásra való jogosultsághoz legalább hat - az amerikai jogszabályokkal összhangban megszerzett - biztosítási negyedév szükséges, míg Magyarországon minimum 365 nap az elvárás - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.