Görög adósság

Német lap: újabb mentőprogramra lehet szüksége Görögországnak

Görögország akkor sem lábal ki egyhamar az államadósság-válságból, ha sikerül megállapodásra jutni és Athén megkapja a második hitelcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét is.

2015.05.17 23:35MTI

Nagy valószínűséggel rövidesen újabb mentőprogramra lesz szüksége Görögországnak az államcsőd elkerüléséhez - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap a görög államadósság-válság kezeléséről szóló tárgyalásokon részt vevő forrásokra hivatkozva.

A lap szerint a válságkezelő programokat szervező intézmények - az Európai Bizottság (EB) az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - körében növekvő aggodalommal szemlélik a jelenlegi, második program lezárására irányuló tárgyalások alakulását. Athén és az intézmények álláspontja között továbbra is nagy a távolság, és "egy kicsit olyan az egész, mintha a Titanicon utaznánk" - mondta a Welt am Sonntag egyik forrása, aki szerint "a hangulat ugyan valamivel jobb, mint korábban, de ez mit sem ér, ha közben süllyed a hajó".

Görögország akkor sem lábal ki egyhamar az államadósság-válságból, ha sikerül megállapodásra jutni és Athén megkapja a második hitelcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét, mert a törlesztési kötelezettségek miatt már nyáron kiürülhet az államkassza. Ezért a harmadik mentőcsomagról "már most tárgyalni kellene" - mondta a lap egyik forrása.

Egyes becslések szerint az athéni vezetés legfeljebb a májust vészelheti át az utolsó pénzügyi tartalékok mozgósításával. Mások szerint a radikális baloldali Sziriza vezette kormány június közepén vagy végén találja majd szembe magát azzal a dilemmával, hogy a nyugdíjakat fizesse-e ki, vagy inkább utalja át az IMF-nek az aktuális törlesztőrészletet.

A tárgyalások egyes résztvevői már nagyon várják, hogy előálljon ez a helyzet, mert azt remélik, hogy a görög kormány végre felismeri, hogy reformok nélkül nem számíthat támogatásra. A végletesen szorult helyzet "lesz remélhetőleg a pillanat, amelyben megtörténik a fordulat" - mondta a Welt am Sonntag egyik forrása, megjegyezve, hogy igen hamar eljöhet ez a pillanat, "akár már a jövő héten".

Sigmar Gabriel német alkancellár, gazdasági miniszter egy vasárnapi lapinterjúban felvetette, hogy akár egy újabb, harmadik mentőporgamot is lehetne szervezni Görögországnak, de csak akkor, ha Athén végrehajtja a segítség feltételeként megszabott reformokat.

Az alkancellár hangsúlyozta, hogy a Grexit - Görögország távozása az euróövezetből - nemcsak gazdaságilag, hanem politikailag is rendkívül veszélyes lenne. "Nem bízna senki Európában, ha az első nagy válságban szétesünk" - mondta Sigmar Gabriel a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak.

Görögország 2010 óta az első és a második mentőcsomag révén összesen 240 milliárd eurós támogatásban részesült az EB, az EKB és az IMF szervezésében összeállított hitelkeretekből, cserébe megszorításokat és reformokat kellett végrehajtania. A támogatási program befejezéséhez az eurócsoportnak - az euróövezeti pénzügyminiszteri tanácsnak - jóvá kell hagynia a görög kormány részletes reformjavaslatait, különben nem folyósítják a második csomag utolsó részletét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.