Nielsen

Értékben és mennyiségben is bővült az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma

A legnagyobb forgalmú tíz kategóriában az értéket nézve átlag felett bővült az eladás sörből, szénsavas üdítőitalból és gyümölcsléből.

2015.05.15 13:21MTI

Bővült az élelmiszerek bolti értékesítése tavaly december és idén március között az egy évvel korábbihoz képest, a kiskereskedelmi forgalom értékét tekintve 5 százalékkal, a mennyiség alapján 4 százalékkal nőtt - közölte felmérését a Nielsen piackutató cég az MTI-vel pénteken.

A Nielsen által mért kilencven élelmiszerkategória a kiskereskedelemnek mintegy 490 milliárd forint bevételt hozott ebben a négyhónapos időszakban.

A legnagyobb forgalmú tíz kategóriában az értéket nézve átlag felett bővült az eladás sörből, szénsavas üdítőitalból és gyümölcsléből.

Mennyiség szempontjából a top tíz kategóriában átlag felett emelkedett a forgalom a húskészítményeknél, a söröknél, a sajtoknál, a szénsavas üdítőitaloknál és a gyümölcsleveknél.

Regionálisan átlag felett, 6-6 százalékkal emelkedett az értékben mért forgalom a Dunától keletre és a délnyugati megyékben a vizsgált időszakban. Átlag alatti, 4-4 százalékos növekedést regisztráltak a Budapestet és Pest megyét magában foglaló centrum mellett északnyugaton.

Az adatok szerint a piaci koncentráció folytatódik: a 400 négyzetméternél nagyobb üzletek az értékben mért forgalomból már 67 százalékkal részesedtek, míg egy évvel korábban ugyanebben az időszakban 66 százalékkal.

A hagyományos, 200 négyzetméteres és az ennél kisebb boltok értékben mért piaci részesedése 25 százalék volt a vizsgált négy hónapban, egy százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.