Szerencsére

Tiltanák a génmódosított növények köztermesztését az uniós agrárminiszterek

A méhészeti ágazatnak megfelelő figyelmet kell szentelni, a növényvédelem, a növényi megporzás és a fenntartható gazdálkodás szempontjából egyaránt.

2015.05.12 14:37MTI

A GMO-mentes Európa kezdeményezés keretében tárgyaltak Brüsszelben az uniós agrárminiszterek, akik egyebek mellett kiálltak a génmódosított növények köztermesztésének tiltása mellett - tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-t kedden.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Marek Sawicki lengyel, Andrä Rupprechter osztrák, valamint Evangelos Apostolou görög tárcavezető egyetértett abban is, hogy csökkenteni kell az Európai Unió növényifehérje-importfüggőségét. A közeljövő kiemelt uniós jogszabályalkotási feladata lesz az egyes GMO-k élelmiszer- és takarmánycélú engedélyezésének felülvizsgálata - írta az FM.

Fazekas Sándor továbbá szlovén kollégájával, Dejan Zidannal tárgyalt arról a szlovén kezdeményezésről, hogy május 20-át az ENSZ nyilvánítsa a Méhek Világnapjává. Szlovénia javasolta továbbá az Európai Mézet reggelire programjuk uniós szintű kiterjesztését. A programhoz Magyarország is csatlakozott 2014-ben, amelynek keretében több iskolában tartottak hasonló rendezvényt. A két miniszter egyetértett abban, hogy a méhészeti ágazatnak megfelelő figyelmet kell szentelni, a növényvédelem, a növényi megporzás és a fenntartható gazdálkodás szempontjából egyaránt.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.