Lámfalussy halála

Az MNB, az MKT és a bankszövetség is tiszteleg Lámfalussy Sándor életműve előtt

Kivételes képességű embertől búcsúzik a Magyar Nemzeti Bank és az európai pénzügyi világ, Lámfalussy Sándor életművével alapvető hatást gyakorolt az európai gazdaságra.

2015.05.11 17:34MTI

A világ központi bankjainak együttműködése, a közös európai monetáris politika, és az egységes valuta érdekében kifejtett meghatározó tevékenysége méltán teszi emlékét felejthetetlenné. Az MNB Lámfalussy Sándort saját halottjának tekinti - tudatta a jegybank az MTI-vel hétfőn.

A jegybank közleménye kiemeli: Lámfalussy Sándor neve méltán az egyik legnagyobb a nemzetközi pénzügyi életben, hiszen szerteágazó munkássága és elért eredményei tiszteletet vívtak ki számára az egész világon. Egyszerre volt közgazdász, bankár és akadémikus, négygyermekes családapa, menekült és európai, magyar és belga.

Emlékeztetnek arra: Lámfalussy Sándor az első igazi európai polgárok egyike volt, aki élete során mindvégig az egységes Európa megteremtésén munkálkodott. Egy teljességében megélt élet és egy példaértékű életmű ért most véget - mutat rá a jegybank közleménye.

A Magyar Nemzeti Bank Lámfalussy Sándor iránti tiszteletét már életében kifejezte: a jegybank által 2013-ban megalapított Lámfalussy-díj, valamint a 2014-ben életre hívott Lámfalussy-konferenciasorozat olyan nemzetközileg is kiemelkedő szakmai teljesítményeket mutat be és jutalmaz, amelyek méltóak a névadó személyéhez, halála után pedig emlékéhez.

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) mély megrendüléssel fogadta a hírt, hogy Lámfalussy Sándor, a neves magyar származású közgazdász elhunyt, Lámfalussy Sándor életműve, egész tevékenysége előtt tiszteleg az MKT, és az egész magyar közgazdász társadalom - mondta Kovács Árpád, az MKT elnöke az MTI-nek.

Kiemelte: Lámfussy Sándor egész élete együttesen jelképezte a tudást, az emberséget és a szerénységet, az MKT megkeresi majd a módot arra, hogy az ismert, nemzetközileg is tisztelt közgazdász életműve előtt megfelelően tisztelegjen.

Kovács Árpád kiemelte: az egész magyar közgazdász társadalom rengeteget nyert az életművével, és nagyon sokat veszített a halálával. Rámutatott: Lámfalussy Sándor gondolatai a monetáris politikáról, a költségvetésről, a gazdaság folyamatairól azt bizonyítják, a tudás a szerénységgel párosulva nagyon jelentőset és maradandót képes alkotni.

"Lámfalussy Sándor korunk kiemelkedő bankára és közgazdásza volt. Páratlan tehetségének és szorgalmának eredményeként a jegybankok bankjának, a bázeli BIS-nek is vezérigazgatója lett, később pedig az európai monetáris rendszer kialakítása fűződött a nevéhez" - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára az MTI-nek.

Emlékeztetett arra: "Lámfalussy Sándort Európában sokan az euró atyjaként ismerik. Mi magyarok különös hálával tartozunk életéért és munkásságáért, hiszen minden időben küzdött Magyarország pénzügyi stabilitásáért, a rendszerváltozás idején hatékonyan segítette elő Magyarország csatlakozását az európai és a nemzetközi gazdasági szervezetekbe".

A főtitkár kiemelte: Lámfalussy Sándor személyes kapcsolatrendszerével és befolyásával élve sok magyar diák és gazdasági diplomata előtt nyitott meg bezártnak hitt kapukat.

Az NGM mély megrendüléssel értesült Lámfalussy Sándor haláláról

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) mély megrendüléssel értesült Lámfalussy Sándor haláláról. A szakember a magyar és nemzetközi pénzügyi világ elismert tagjaként a szakmai és erkölcsi kihívásoknak minden korban meg kívánt felelni - emeli ki a tárca közleménye.

Emlékeztetnek arra: Lámfalussy Sándor magyar emberként létrehozott életműve ma már Európa és a világ pénzügytörténetének része. Pályáját a legkorábbi időktől fogva az elméleti érdeklődés és a döntéshozói, szakértői elhivatottság jellemezte. Tanácsadóként szakmai tekintélyének teljes súlyával támogatta Magyarország pénzügyi és gazdasági helyzetének megerősítését - mutatott rá az NGM közleménye.

"A világszerte nagyra becsült Lámfalussy Sándor halálával a közgazdaságtudomány meghatározó alakját veszítettük el. A Nemzetgazdasági Minisztérium részvétét fejezi ki Lámfalussy Sándor családjának" - olvasható a közleményben.

Juncker mély szomorúságának adott hangot

Mély szomorúságának adott hangot Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Lámfalussy Sándor (Alexandre Lamfalussy) halála miatt.

Juncker hétfői közleményében kiemelkedő európainak és tehetséges közgazdásznak nevezte a magyar származású szakembert, akinek halálhírét hétfőn tudatta a család a belga hírügynökséggel.

"Szeretnék tisztelegni e megingathatatlan becsületű és meggyőződésű ember előtt, akinek intellektusát, szakértelmét és bölcsességét fájóan hiányolja mindenki, aki ismerte" - áll a luxemburgi politikus által kiadott kommünikében.

Juncker a barátjának nevezi Lámfalussyt, s emlékeztet, hogy a közgazdászt az euró egyik atyjaként tartják számon, aki kikövezte az egységes valuta bevezetéséhez vezető utat.

"Alexandre az európai projekt szenvedélyes, elkötelezett és hozzáértő építője volt" - húzza alá nyilatkozatában Juncker.

Az Európai Bizottság elnöke felidézi, hogy Lámfalussy irányította az Európai Monetáris Intézetet, amelyből kinőtt az Európai Központi Bank, és letette a közös monetáris politika alapjait, továbbá ő vezette a pénzügyi szabályozás és szabályalkotás alapjaiban való átalakítását.

Ezen a téren hagyott jelentős öröksége továbbra is ihletet ad a pénzügyi szolgáltatások szabályainak megalkotásához - idézi fel Lámfalussy munkásságának jelentőségét Jean-Claude Jucker.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.