Navigare necesse est

Léginavigációs kutatás-fejlesztési platform létrehozásáról állapodtak meg

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. tizenegy felsőoktatási intézménnyel, valamint a Közlekedéstudományi Intézettel és a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetével kooperál.

2015.05.08 14:36MTI

A szakszolgálat pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint céljuk az uniós pályázati lehetőségek kihasználása mellett, hogy feltárják a léginavigációs tevékenységgel szorosan összefüggő kutatás-fejlesztés és innovációhoz kapcsolódó területeket, koordinálják a közös projekteket, támogassák az oktatók, hallgatók kutatómunkáját, nemzetközi kapcsolatépítését. Ezzel megteremtik az összeköttetést a hazai K+F erőfeszítések és az európai szintű kezdeményezések között, ezáltal megalapozzák egy regionális léginavigációs tudásközpont létrehozását - olvasható a közleményben.

A megállapodást egyebek közt a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Pannon Egyetem, a Kecskeméti Főiskola és a Nyíregyházi Főiskola írta alá.

Megjegyezték, hogy a HungaroControl és a hazai felsőoktatási intézmények együttműködésével korábban nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket értek el, például olyan eszközök fejlesztésével, amelyek a légiközlekedés biztonságát szolgálják, valamint lehetővé teszik a légi járművek ténylegesen megtett útvonalának és aktuális pozíciójának a korábbinál jóval pontosabb bemérését.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.