KSH

Több lakásépítést engedélyeztek, de kevesebb épült eddig idén

Az első negyedévben 6,6 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel korábban, de 44,0 százalékkal több építési engedélyt adtak ki.

2015.05.05 10:03MTI

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint a kiadott engedélyek növekményéből 34 százalék szól lakásépítésre, a többi egyéb épületekre vonatkozik.

Az év első negyedévében összesen 1572 új lakás épült, és 2381 építési engedélyt adtak ki.

Az épített új lakások száma második negyedéve csökken éves összehasonlításban, miután a tavalyi év első három negyedévében növekedést mutatott a hosszú ideje tartó visszaesés után. A lakásépítés szezonális hullámzását jelzi, hogy az első negyedévben 111 lakással épült kevesebb mint egy évvel korábban, de fele annyi sem (1642-vel kevesebb), mint amennyit az előző, tavalyi negyedik negyedévben adtak át. A kiadott építési engedélyek száma a tavalyi év eleje óta töretlen növekedést mutat, legjobban 2014 második negyedévében nőtt, 52,5 százalékkal.

Az országos átlaggal szemben Budapesten csak 1,7 százalékkal kevesebb, 516 lakás épült, viszont háromszor annyi, 201,3 százalékkal több, 720 építési engedélyt adtak ki, mint a múlt év első negyedében.

A lakások 54 százaléka saját használatra, míg 45 százalékuk eladásra épült. A természetes személyek által épített lakások aránya változatlanul 56, a vállalkozások által építetteké 44 százalék, míg Budapesten az összes lakás 82 százalékát vállalkozók építették.

Az újonnan épült lakóépületek között a családi házak aránya 55-ről 54 százalékra, a többszintes, többlakásos épületeké 42-ről 25 százalékra csökkent, több fővárosi beruházás befejeződésének hatására a lakóparkban épült lakások aránya 2-ről 18 százalékra nőtt.

A használatba vett lakások átlagos alapterülete 100 négyzetméter volt, 1 négyzetméterrel több, mint egy évvel korábban.

A megszűnt 350 lakás közül 29 volt önkormányzati tulajdonú.

A kiadott új építési engedélyek alapján 34 százalékkal több, összesen 1236 lakóépület építését tervezik, míg a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma (867 darab) 24 százalékkal csökkent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.