Banki elszámolás

Hat pénzintézet ügyfelei később kapják a devizahiteles tájékoztatót

A banki perek elhúzódása miatt hat pénzügyi intézmény ügyfeleihez érkezhet a meghirdetett április 30-i határidőnél később az elszámolás.

2015.05.04 09:28MTI

A Magyar Nemzeti Bank honlapján közzétett információk szerint a KDB Bank Európa Zrt., K&H Bank Zrt. (banki és lízing üzletág is), OTP Bank Nyrt., OTP Ingatlanlízing Zrt., OTP Jelzálogbank Zrt., Porsche Bank Zrt. ügyfelei számíthatnak késésre.

Az érintett intézmények többségénél - így például az egyik legnagyobb ügyfélkörrel rendelkező OTP Bank Nyrt.-nél is - a postára adási határidő május első napjaira tolódik.

A tájékoztatás szerint a polgári peres eljárás befejezésétől számított 60 napon belül köteles a pénzintézet elküldeni az elszámolást. A perek aktuális állásáról, annak eredményéről és az elszámolási értesítő megküldésének határidejéről a pénzügyi intézményeknek honlapjukon és fiókjaikban tájékoztatni kell a fogyasztókat.

Az értesítők kiküldése intézményenként eltérő lehet, ezért a pénzügyi intézmény - az utolsó elszámolási értesítő kiküldését követő 15 napon belül - köteles honlapján, illetve a bankfiókjaiban közzétenni, hogy az elszámolás lezárult. E tájékoztatás közzétételét követő 60 napon belül van lehetősége azon fogyasztóknak írásbeli panasszal élni pénzügyi intézményüknél, akik nem kaptak elszámolást, holott - álláspontjuk szerint - jogosultak lennének rá. Minden egyéb esetben a panasztétel határideje az elszámolás kézhezvételétől számított 30 nap - emlékeztetett az MNB.

Az elszámolás maradéktalan végrehajtása érdekében a jegybank február óta valamennyi érintett pénzügyi intézményre kiterjedő témavizsgálatot folytat, kiemelt figyelemmel a fogyasztói tájékoztatás megfelelőségére, hiányosság észlelése esetén pedig azonnal fellép azok megszüntetése érdekében.

A tájékoztatással összefüggő szabálytalanságok miatt eddig 146 esetben figyelmeztetéssel, 8 esetben azonnali intézkedéssel élt az MNB. A legtöbb hiányosság az elszámolási levélminták kialakítása, a honlapokon elhelyezett tájékoztatás és a fogyasztói minőséggel kapcsolatos levelek tartalmát érintően merült fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.