Caa2

Leminősítette Görögországot a Moody's

A cég indoklása szerint erősen bizonytalan, hogy a görög kormány időben megállapodásra jut-e hivatalos hitelezőivel még a soron következő törlesztési részletek esedékessé válása előtt.

2015.04.30 07:12MTI

Leminősítette Görögország eddig is mélyen spekulatív - vagyis messze nem befektetési ajánlású - államadós-besorolását a Moody's Investors Service. A cég indoklása szerint erősen bizonytalan, hogy a görög kormány időben megállapodásra jut-e hivatalos hitelezőivel még a soron következő törlesztési részletek esedékessé válása előtt.

A nemzetközi hitelminősítő szerint ha létre is jön a megállapodás egy új, középtávú finanszírozási programról, azt komoly végrehajtási kockázatok terhelnék, tekintettel a gyenge lábakon álló görög gazdaságra és az ingatag belpolitikai környezetre.

A Moody's mindezek alapján szerda éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Caa1"-ről egy fokozattal "Caa2"-re rontotta a görög államkötvény-kötelezettségek besorolását, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A "Caa2" - más hitelminősítők módszertanában "CCC"-nek megfelelő - besorolás nyolc fokozatnyival marad el a befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélétől, és rendkívüli törlesztési kockázatokra figyelmezteti a befektetőket.

A Moody's emellett lejjebb vitte a hazai és külső görög kötvényadósság-kötelezettségek besorolási plafonját is, "Ba3"-ról "B3"-ra. A hitelminősítő szerint ez azt a megnövekedett kockázatot jelzi, hogy szuverén törlesztési csőd esetén Görögország távozni kényszerülhet az euróövezetből.

A Moody's a bankbetéti besorolási plafont is alacsonyabb szintre, "Caa1"-ről "Caa3"-ra süllyesztette. A cég indoklása szerint az új osztályzati plafon tükrözi, hogy megnőtt a bankbetétek befagyasztásának kockázata a betétesi bizalom további gyengülése esetén.

A görögországi kockázatok gyors ütemű növekedését más nagy londoni házak is jelzik.

Az egyik legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató csoport, az S&P Capital IQ kimutatása szerint a görög szuverén CDS-tranzakciók - az államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek - középárfolyama meredek, 170 pontos emelkedéssel 2000 bázispont környékén mozgott a szerdai londoni zárásban az irányadó ötéves kötvénylejáratra.

Ennek alapján egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves görög államkötvényre jelenleg kétmillió euró körüli középárfolyamon kínálnak CDS-kontraktusokat a londoni piacon. Ez 170 ezer eurós drágulás egyetlen kereskedési nap alatt.

Az S&P Capital IQ számítási modellje szerint Görögország jelenlegi szuverén CDS-árfolyama azt jelzi, hogy a piac 81 százalék körüli halmozott valószínűséggel árazza a görög államadósság-törlesztési csőd öt éven belüli bekövetkeztét.

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági elemzőház, a Capital Economics legutóbbi tanulmánya szerint most már 50 százaléknál nagyobb a valószínűsége Görögország távozásának az euróövezetből.

A ház szerint a görög eurótagság megszűnésének ideje egyelőre bizonytalan, de az biztos, hogy Görögország jelenlegi gazdasági és pénzügyi helyzete fenntarthatatlan.

A múlt hónap végén a Fitch Ratings hitelminősítő is rontotta Görögország államadós-besorolását, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy megnőtt a görög szuverén törlesztési csőd kockázata.

A Fitch az addigi "B"-ről "CCC"-re - vagyis a Moody's új görög besorolásával azonos szintre - minősítette vissza a hosszú futamidejű hazai és külső görög adósságkötelezettségek osztályzatát.

A Fitch Ratings osztályzati módszertanának meghatározása szerint a "CCC" besorolás a törlesztési csőd "valós lehetőségére" utal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.