Bizonytalanság

Egyeztetést sürget a kéményseprők ügyében a szakszervezet

Meg kellene szüntetni a munkavállalói oldalon lévő bizonytalanságot, mert jelenleg nem tudni, hogy mi lesz a kéményseprő szakmában dolgozó mintegy 1500 ember sorsa a változtatás után.

2015.04.28 19:43MTI

Egyeztetést sürget a kéményseprők ügyében a szakszervezet, mivel semmilyen információ nem áll rendelkezésre a kéményseprési közszolgáltatás katasztrófavédelemhez sorolásáról, amiről a kormány korábban törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek - mondta Király András, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) elnöke kedden az MTI-nek.

Hangsúlyozta: meg kellene szüntetni a munkavállalói oldalon lévő bizonytalanságot, mert jelenleg nem tudni, hogy mi lesz a kéményseprő szakmában dolgozó mintegy 1500 ember sorsa a változtatás után. Nincs kidolgozva a háttér, nincs információjuk arról, milyen bérért, milyen jogviszonyban foglalkoztatnák őket az átsorolás után - tette hozzá.

Király András arról is tájékoztatott, hogy az Európai Közszolgáltató Szakszervezetek Szövetsége - amelynek tagja a HVDSZ 2000 - levélben jelezte a magyar kormánynak és a miniszterelnöknek, hogy célszerű lenne egyeztetéseket folytatni a kéményseprők ügyében a szakszervezetekkel. Álláspontjuk szerint nem elfogadható az, hogy a változásokat a dolgozók és képviselőik bevonása nélkül hajtják végre.

Korábban a magyar szakmai szövetségek, az iparkamarák és a Magyar Szakszervezeti Szövetség szintén levélben fordultak a Belügyminisztériumhoz egyeztetést sürgetve, azonban nem érkezett válasz - emlékeztetett a HVDSZ 2000 elnöke.

A magyar kormány március 10-én nyújtotta be módosító törvényjavaslatát arról, hogy az önkormányzatoktól a katasztrófavédelem venné át novembertől a kéményseprési közszolgáltatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.