MEKH

Vizsgálja a kivonuló két gázszolgáltatót az energiahivatal

A hatályos jogszabályok alapján az ellátásbiztonság akkor is garantált, ha egy egyetemes szolgáltató kivonul a piacról.

2015.04.27 16:52MTI

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a földgázellátásról szóló törvényben foglalt szabályok szerint fog eljárni a GDF Suez és az E.ON Energiaszolgáltató lakossági gázszolgáltatói engedélyének visszavonásakor; a hatályos jogszabályok alapján az ellátásbiztonság akkor is garantált, ha egy egyetemes szolgáltató kivonul a piacról - közölte a hivatal hétfőn.

A MEKH az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: két egyetemes szolgáltató kérte a hivataltól földgáz szolgáltatói engedélyének visszavonását. A GDF Suez március 18-án beadott kérelmét április 22-én visszavonta, majd az időközben életbe lépett szabályozásnak megfelelően ismét benyújtotta. Az E.ON Energiaszolgáltató kérelme április 24-én érkezett meg a hivatalhoz.

A törvényben foglaltaknak megfelelően a MEKH az egyetemes szolgáltatói engedély visszavonását kezdeményező kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül nyilvános felhívást intéz az engedéllyel rendelkező egyetemes szolgáltatókhoz, hogy a közzétételt követő 20 munkanapon belül nyilatkozzanak, mikortól vállalják az átadó egyetemes szolgáltató felhasználóinak ellátását.

A hivatal a felhívásra beérkező ajánlatokat értékeli, és az ellátásbiztonság szempontjai alapján választja ki a legkedvezőbbet. A mérlegelés során előnyben részesíthetik az átadó egyetemes szolgáltató teljes ellátási területének ellátására adott ajánlatot, illetve az olyan egyetemes szolgáltató ajánlatát, amelynek a működési engedélyében meghatározott ellátási területe kiterjed az átadó egyetemes szolgáltató területére - hívta fel a figyelmet a MEKH.

Ha egyetlen egyetemes szolgáltató sem ad ajánlatot, vagy a beérkező ajánlatok vizsgálata alapján az valószínűsíthető, hogy az ajánlattevők egyike sem tudja biztosítani a megfelelő földgázellátást, akkor a hivatal a körülmények mérlegelésével, az összes egyetemes szolgáltatói engedélyes közül kijelöl átvevő egyetemes szolgáltatót vagy egyetemes szolgáltatókat.

Az új szolgáltató kiválasztását követően az átadás-átvétel hónapokat vesz igénybe, a folyamatot a MEKH végig felügyeli, különös tekintettel a fogyasztók informálására - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.