BÉT

Csökkenő forgalom mellett jelentősen emelkedett a BUX a héten

Csökkent a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma a héten, csaknem az előző heti felére, a vezető részvények közül egy kis mértékben esett, a többinek emelkedett az árfolyama. A BUX értéke jelentősen, több mint öt százalékkal nőtt.

2015.04.26 08:45MTI

A BÉT részvényszekciójának forgalma 46,1 milliárd forint volt a héten az előző heti 86,2 milliárd forint után.

A BUX 5,13 százalékkal emelkedett egy hét alatt, pénteken 22 420,43 ponton zárt.

Hétfőn a BUX szűk másfél, míg az európai tőzsdék közel 2 százalékos pluszban tudtak zárni. A forgalom ezen a napon volt a legalacsonyabb a BÉT-en 6,8 milliárd forinttal. A Mol ismét célba vette a 15 000 forintos szintet, de 14 900 forinton megrekedt. A Richter és az OTP is minimális pluszban zárt.

Kedden megmozgatta a piacot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentése a 2016-os költségvetésről. A tervek szerint nem lesz változás a telekommunikációs adó mértékében, a hírre a kereskedők a Magyar Telekom részvényeinek masszív eladásába kezdtek. A kereskedés egyértelmű vesztese a Magyar Telekom, míg a Richter és az OTP érdemben végig emelkedett, közepes forgalom mellett.

Szerdán is közepes forgalom volt a BÉT-en, 10 milliárd forinttal. A nagyobb papírok közül a Mol árfolyama 14 600 forintra esett, az olajpapírnál 14 200 forintnál lehet az a technikai szint, amelyet elérve tovább eshet. Ugyanakkor nem látott napvilágot olyan hír, amely indokolta volna a több mint 2 százalékos gyengülést.

Csütörtökön a nap nyertese - 80 forintos emelkedéssel - a Richter volt, de a Magyar Telekom is jól teljesített. A Mol viszont kis - 15 forintos - mínuszban zárt. A forgalom a heti második legalacsonyabb, 7,1 milliárd forint volt.

Pénteken a Richter papírja volt a nap nyertese. A megszokott forgalom háromszorosát produkálta a gyógyszergyári részvény, miután áttörte a technikai árfolyamgátat, és új vevők is megjelentek rá. A Mol napok óta, így pénteken sem tudta áttörni a 15 ezres ellenállást. Az OTP, valamint a Magyar Telekom papírjait kevesen keresték, ez meglátszott árfolyamaikon is.

A Mol ára 3,29 százalékkal emelkedett a héten, pénteken 14 900 forinton fejezte be a kereskedést.

A Magyar Telekom papírjai 1,91 százalékkal alacsonyabb árfolyamon zárták a hetet, mint az előzőt, pénteken a részvény 410 forintot ért.

A Richter 11,92 százalékkal emelkedett, pénteken 4600 forinton zárt.

Az OTP árfolyama 4,99 százalékkal emelkedett és 5848 forinton fejezte be a hetet.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 1,82 százalékkal nőtt a héten, 1604,25 pontot ért el pénteken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.