120 éves a magyar szabadalmi rendszer

Átadták az idei Milleniumi díjakat

A találmányok, innovációk és kiemelkedő kulturális teljesítményeknek az ország gazdasági sikerességében betöltött szerepét hangsúlyozták a résztvevők a szellemi tulajdon világnapja és a magyar szabadalmi rendszer létrejöttének 120. évfordulója alkalmából a Parlamentben tartott rendezvényen csütörtökön.

2015.04.23 21:03MTI

Az eseményen átadták a szellemi tulajdon védelmében fontos szerepet játszó intézményeknek a Milleniumi díjakat.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke kiemelte: a szerzői jog és a könyv csütörtöki világnapjával, valamint a szellemi tulajdon április 26-ai világnapjával összességében az emberi szellemet ünnepelik. Mint mondta, a szellemi tulajdon világnapja által érintett összes terület rendkívül fontos; a technológia nélkül a mindennapok ma már "kártyavárként omlanának össze", művészet nélkül pedig sokkal kevésbé lenne érthető a világ.

A gazdaság növekedése az innovációra és a kreativitásra épül - hangsúlyozta, hozzátéve: talán még sosem volt olyan nagy az emberi alkotókészség és a szellemi tulajdon szerepe, mint a mai globális, tudásalapú, információs társadalomban.

A felhalmozott technológiai tudás védelme érdemben tud hozzájárulni a gazdaság fellendítéséhez, csakúgy, mint "a szerzői jogok hathatós, de a felhasználhatóságot is szem előtt tartó védelme" a kreatív iparágakéhoz - mondta.

Berke Barna, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára közölte: a szellemi tulajdon mindazon a területeken hangsúlyosan jelen van, "amelyek emberi mivoltunkat fémjelzik". Hozzátette: az innováció egyre inkább piaci sikerekkel, gazdasági eredményekkel párosul.

Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke azt hangsúlyozta: intézményük elsődleges feladatának a szellemi termékek statikus oltalmát és dinamikus védelmét tartja, az utóbbira példaként említette a zenei termékek védelmét, amelynek során folyamatosan a kor kihívásaihoz kell igazodni. Fontosnak nevezte, hogy célcsoportjaik - az egyetemistáktól a vállalkozókig - éljenek az általuk kínált lehetőségekkel. Mint mondta, ha ez minél nagyobb arányban megtörténik, az gazdasági sikerként jelenik meg.

Jesper Kongstad, az Európai Szabadalmi Szervezet igazgatótanácsának elnöke kiemelte a szellemi tulajdon közös európai védelmének fontosságát, különösen a kis és közepes államok, valamint a piacra frissen belépők számára.

Az együttműködésben megvalósuló védelem elengedhetetlen az európai gazdaság versenyképességéhez, annak növekedéséhez - mondta.

Az eseményen átadták az SZTNH elnöke által 2000-ben alapított Milleniumi díjakat. Az indoklás szerint a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központját a haladó hagyomány jegyében művelt, sokoldalú mezőgazdasági innovációs munkásságáért ismertek el. Az S'39 Hybrid Design Manufacture alkotói csoport - amely jelenleg egyebek mellett a Széll Kálmán téren felállítandó órán dolgozik - az intelligens technológiákon nyugvó, természetvédő és urbánus élményforrást teremtő sikereiért kapta a díjat.

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltárat "a test békéje érdekében küzdő orvosi hivatás folyamatosan gyarapodó szellemi és lelki örökségét egyetemes és magyar dimenziókban tudatosító, több mint fél évszázados működéséért" ismerték el. A Snétberger Zenei Tehetség Központ esetében pedig azt a munkát díjazták, amely igazolja az alapító Snétberger Ferenc gitárművész tehetséges roma fiatalok sorsát is alakítani képes életelvét: a zene felemel.

Az ENSZ-hez tartozó Szellemi Tulajdon Világszervezete 2000-ben döntött arról, hogy április 26-án a világ társadalmi fejlődéséhez és haladásához meghatározó módon hozzájáruló műszaki alkotók és művészek munkásságának és eredményei védelmének szentelt világnappá nyilvánítja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.