Felkészült?

Mintegy 6000 hektáron termelnek dinnyét az idén

A várható termés fele a hazai, a másik fele pedig a külpiacra kerül ismét.

2015.04.23 15:35MTI
freedigitalphotos.net/adam

A dinnyevetéseket április közepén kisebb fagykár érte, de a tönkrement növény még pótolható, így az idén is megközelítőleg 6000 hektáron terem majd a tökféle - mondta a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Oravecz Tamás elmondása szerint csak a földalapú támogatások igénylésének lezárta, vagyis május 15. után lehet megmondani, hogy végül mekkora lesz a termőterület.

Az elnök arra számít, hogy ha az időjárás nem lesz kedvezőtlen, a tavalyihoz hasonló mennyiséget, 230 ezer tonna dinnyét szednek fel az idén, ami hektáronként csaknem 40 tonna.

A várható termés fele a hazai, a másik fele pedig a külpiacra kerül ismét. Az export területén "struktúraváltás" van folyamatban, a vetőmagok vásárlása alapján látható, hogy előtérbe került a mag nélküli dinnye termesztése. Németországban ugyanis fokozott igény mutatkozik a dobozolt és mag nélküli dinnyére, és ehhez több gazda is alkalmazkodott - jelezte az elnök.

Oravecz Tamás emlékeztetett arra, hogy tavaly a hazai piacon legalább egy hétig "összefutott" az import és a hazai dinnye, ráadásul több kereskedelmi lánc akciózással kezdte a magyar dinnyét forgalmazni, ezzel ellehetetlenítették a magyar termelőket.

Az elnök most abban reménykedik, hogy a szaktárca vezetése és a nagy áruházláncok ismét leülnek egymással, és olyan megoldást dolgoznak ki, amellyel feszültségmentesen levezethető az általában egy hónapos dinnyeszezon.

Medgyesegyházán csütörtökön tartották immár negyedik alkalommal a Nemzeti Dinnyefórumot, ahol a szakemberek áttekintik a kertészet legújabb szakmai eredményeit és a soron következő feladatokat. A vendéglátó azért Medgyesegyháza, mert a város és környéke, illetve Dél-Békés adja a magyar dinnye termőterületének a felét - jegyezte meg Oravecz Tamás.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.