De vajon hol tanulhatnák meg?

Varga: a pénzügyi kultúra fejlesztése a növekedést is segíti

Magyarország és a magyar családok érdeke, hogy mindent megtegyenek a pénzügyi kultúra fejlesztéséért.

2015.04.23 15:03MTI

Varga Mihály szerint a pénzügyi kultúra fejlesztése a jövő növekedésének egyik motorja lehet, a nemzetgazdasági miniszter erről a pedagógusok számára szervezett országos programsorozat budapesti nyitórendezvényén beszélt csütörtökön.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarország és a magyar családok érdeke, hogy mindent megtegyenek a pénzügyi kultúra fejlesztéséért. Hozzáfűzte, ebben a munkában meghatározó szerepük van a pedagógusoknak, akik a tudást közvetítik, ennek a tudásnak azonban biztos alapokon kell állnia.

Elmondta, a pénzügyi és vállalkozói ismeretek minél szélesebb körben történő oktatását támogatja a kormány, ezért "Számoljunk a jövővel!" címmel országjárást indított pedagógusok számára a nemzetgazdasági és az oktatási tárca.

Kifejtette, mikroszinten a magasabb pénzügyi kultúrával rendelkező háztartások és vállalkozások nagyobb valószínűséggel kerülik el a rossz pénzügyi döntéseket, és válnak sikeressé, makroszinten pedig a magasabb tudás magasabb eredményekhez és jobb gazdasági teljesítményhez vezet.

Varga Mihály megjegyezte, hogy az elmúlt évtizedekben sok pénzügyi vállalkozást lehetett volna megmenti a csődtől, felszámolástól, ha vezetői rendelkeztek volna megfelelő ismeretekkel arról, hogyan lehet egy vállalkozást működtetni, és milyen módon lehet a problémákat kezelni. Az elmúlt hetek pénzügyi botrányaira utalva pedig hozzáfűzte, hogy megfelelő tudással elkerülhető az is, hogy álbrókerek csapdájába kerüljenek az emberek.

A miniszter beszélt arról is, hogy egy felmérés szerint Magyarországon a 18 és 40 év közötti fiatalok 35 százaléka érzi magát alkalmasnak arra, hogy vállalkozzon, ezzel szemben Európában 45, az Amerikai Egyesült államokban pedig 54 százalék ez az arány. Hozzátette: azt szeretné, ha a magyar vállalkozói kedv a következő években legalább az európai átlagra növekedne.

Varga Mihály véleménye szerint elérhető, hogy minden diákhoz eljussanak a pénzügyi és vállalkozói ismeretek. Ennek érdekében 2015 szeptemberéig meg kell kezdeni a fejlesztéseket, hogy a következő év őszétől elérhetőek legyenek a magasabb szintű ismeretek mind a kötelező, mind a szabadidőkeretben választható tantárgyakban - tette hozzá.

A "Számoljunk a jövővel!" című országjárás a sajtóanyag szerint ösztönzi és bátorítja a pedagógusokat arra, hogy építsék be a helyi tanterveikbe a pénzügyi és vállalkozói ismeretek oktatását. Erre a Nemzeti Alaptanterv (NAT) 2013 óta lehetőséget ad, de egyelőre kevés iskola él ezzel.

A rendezvénysorozaton egyebek között bemutatják a rendelkezésre álló civil, vállalati és iskolai jó gyakorlatokat. A pedagógusokat Budapest után Pécsen, Győrben és Debrecenben várják egész napos rendezvényekre. A szakemberek számára szamoljunkajovovel.kormany.hu címen új információs portál is indul, amely támogatást ad a pénzügyi és vállalkozói ismeretek oktatásához, iskolai bevezetéséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.