Hamarosan megkezdődhet a kifizetés

A legnagyobb kórházi hitelezőkkel már megállapodott a fenntartó

A költségvetés 60 milliárd forintos támogatása nyomán néhány héten belül megkezdődhet a kórházaknak hitelező beszállítók harminc napnál régebben lejárt követeléseinek kifizetése.

2015.04.22 08:53MTI

Az adósságok nyilvántartásának egyeztetése már megkezdődött a beszállítók és a kórházak között, a legnagyobb hitelezőkkel pedig már meg is állapodott a fenntartó - mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna műsorában szerda reggel.

A költségvetés 60 milliárd forintos támogatása nyomán néhány héten belül megkezdődhet a kórházaknak hitelező beszállítók harminc napnál régebben lejárt követeléseinek kifizetése - közölte az államtitkár.

A politikus elmondta: a kórházak adóssága annak ellenére nőtt, hogy a 2010-es 750 milliárd forintról 2014-re 930 milliárd forintra nőtt a kórházak költségvetési támogatása, a pénzügyi források ugyanis nem tudták követni a kapacitásbővülést. Ugyanakkor a mostani, a költségvetés központi tartalékából érkező 60 milliárd forinthoz hasonló mértékű egyszeri segítséget még soha nem kaptak a kórházak.

A forrásnak annál is inkább örülnek, mert a pénz nem az egészségbiztosítási alapból, hanem kívülről jön, vagyis az alap forrásai másra használhatóak - mondta Zombor Gábor.

Arról is szólt, hogy a kórházak további adósságnövekedésének megállítása, a párhuzamos ellátási formák kiküszöbölése érdekében új működési rendben dolgoznak az intézmények. Ez azt jelenti, hogy a kórházi vezetőknek együtt kell működniük megyei, területi szinten az egészségbiztosítóval, a fenntartóval és a tisztiorvosi hivatalokkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.