Eurostat

Csökkent a deficit, de nőtt az államadósság tavaly az EU-ban

Mind az euróövezetben, mind az Európai Unió egészében csökkent tavaly abszolút értékben a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított államháztartási deficit, de az államadósság mindkét övezetben nőtt.

2015.04.21 11:58MTI

Az EU statisztikai hivatalának adatai szerint az euróövezet tagállamainak összesített államháztartási deficitje tavaly 2,4 százalékra csökkent az előző évi 2,9 százalékról, az EU egészében pedig 3,2 százalékról 2,9 százalékra mérséklődött. Ugyanakkor a GDP-arányos államadósság az euróövezetben 90,9 százalékról 91,9 százalékra, az unió 28 tagállamában pedig 85,5 százalékról 86,8 százalékra emelkedett.

Négy országban, Dániában, Németországban, Észtországban és Luxemburgban aktívumot mutatott az államháztartás egyenlege. Tizenkét tagországban a deficit meghaladta a 3 százalékos uniós kritériumot. A legnagyobb hiányt Ciprus könyvelte el (-8,8 százalék), majd Spanyolország (-5,8 százalék), Horvátország és Nagy Britannia (mindkettő -5,7 százalék) következik.

Az államadósság 16 tagállamban haladta meg a GDP 60 százalékát. A legmagasabb rátát Görögországból jelentették (177,1 százalék), majd Olaszország (132,1 százalék), Portugália (130,2 százalék), Írország (109,7 százalék), Ciprus (107,5 százalék) és Belgium (106,5 százalék) következik. Messze a 60 százalékos uniós elvárás alatt marad Észtország (10,6 százalék), Luxemburg (23,6 százalék), Bulgária (27,6 százalék) és Románia (39,8 százalék).

Az Eurostat nem változtatott a tagországok által szolgáltatott statisztikákon, de a bolgár és a portugál adatok minőségével kapcsolatban fenntartásainak adott hangot.

Az unió statisztikai hivatalának összesítése szerint a magyar államháztartás GDP-arányos deficitje tavaly 2,6 százalék volt az előző évi 2,5 százalék után. Az államadósság ugyanakkor a GDP 77,3 százalékáról a hazai össztermék 76,9 százalékára csökkent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.