Fejlesztés

2020-ig több mint 34 milliárd eurónyi uniós forrásból gazdálkodhat Magyarország

Míg az előző hét évben minden egyes magyar állampolgárra 660 ezer forint uniós támogatás jutott, a következő ciklusban 712 ezer forint jut majd.

2015.04.18 13:25MTI

A 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési ciklusban több mint 34 milliárd eurónyi forrásból gazdálkodhat Magyarország - mondta Vitályos Eszter európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár szombaton a Nyíregyházi Állatparkban.

Az államtitkár az uniós fejlesztések nyílt napja alkalmából rendezett állatparki eseményen hangsúlyozta, hogy Magyarország a második helyet érte el Európában az egy főre jutó uniós pénzek alapján.

Míg az előző hét évben minden egyes magyar állampolgárra 660 ezer forint uniós támogatás jutott, a következő ciklusban 712 ezer forint jut majd - emelte ki Vitályos Eszter.

Vitályos Eszter megismételte, a hazai fejlesztéspolitika elsősorban a gazdaságfejlesztésre és a munkahelyteremtésre koncentrál a következő években. Előbbi legfontosabb célja, hogy az ország fejletlenebb régióit felzárkóztassa, és csökkentse az infrastruktúra hiányából fakadó hátrányokat, amelyek egy-egy régiót jellemeznek.

Az új időszakban megújul a pályázati rendszer, ez jelentős egyszerűsítést jelent majd a pályázóknak. Az Európai Bizottsághoz benyújtott tíz operatív program közül hetet már befogadott az unió - tette hozzá.

A tervek szerint idén a kormány 133 pályázati felhívást tesz közzé csaknem 2700 milliárd forint értékben - hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte, a kormány stratégiai partnerként tekint a kis- és középvállalkozásokra (kkv), így elsősorban az őket kedvezményezettként érintő pályázatok lesznek az elsők, amelyek megjelennek a következő hetekben. A kkv-k a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) 2383 milliárd forintos keretéből részesülhetnek.

Vitályos Eszter kifejtette, a kedvezményes hitel-, garancia- és tőkeprogramok kiemelt célcsoportjai az induló vállalkozások lesznek, a tervek szerint április-májusban 90 milliárd forintnyi pályázati forrás nyílik meg a szektor szereplői előtt. Ebből 80 milliárd a termelési kapacitás bővítését, 5-5 milliárd pedig a kkv-k munkahelyteremtő beruházásait, illetve a piaci megjelenést szolgálja.

A sóstógyógyfürdői állatparkban az elmúlt időszakban megvalósult fejlesztésekről szólva Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere elmondta, csak a Dél-Amerika állat- és növényvilágát bemutató, kétezer négyzetméteres Viktória-ház, illetve a fókashow lelátójának bővítése 650 millió forintos beruházást jelentett a parknak.

A kormány által kiírt állatparki fejlesztési pályázatokból egyedüliként a nyíregyházi nyert, a beruházáshoz elnyert 50 százalékos támogatáshoz az önerőn kívül 150 millió forintot tett hozzá az önkormányzat - mondta a városvezető. Kovács Ferenc közlése szerint elindult a parkban az Andok ösvénye című program is, ami a Sóstó fejlesztési projektjének is része.

Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója elmondta, a parkban ötezer állat él, ebből a Viktória-házban több mint ötszáz található.

Az uniós fejlesztések nyílt napja című programsorozatot idén negyedik alkalommal rendezik meg, az európai uniós támogatásból megvalósult több tízezer fejlesztés közül a legizgalmasabbak kulisszatitkaiba tekinthetnek be az érdeklődők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.