Módosít a Giro Zrt.

Szeptembertől gyorsul a belföldi bankközi átutalás

A napközbeni átutalásokat feldolgozó InterGIRO2 rendszer fejlesztésével a jelenlegi napi öt helyett a jövőben naponta tíz ciklusban, óránkénti rendszerességgel dolgozzák fel a bankközi forint átutalásokat, így az átutalások átfutási ideje átlagosan a felére, a jelenlegi 2 óráról 1 órára csökken.

2015.04.16 17:11MTI

Szeptembertől olyan módosításokat vezet be a Giro Zrt., amelyek gyorsítják a belföldi bankközi átutalási forgalmat; a javaslat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az érintett pénzintézetek teljes körű bevonásával készült el, több hónapos előkészítő munkával - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a napközbeni átutalásokat feldolgozó InterGIRO2 rendszer fejlesztésével a jelenlegi napi öt helyett a jövőben naponta tíz ciklusban, óránkénti rendszerességgel dolgozzák fel a bankközi forint átutalásokat, így az átutalások átfutási ideje átlagosan a felére, a jelenlegi 2 óráról 1 órára csökken.

Ezen kívül a rendszer a jelenlegi működéshez képest 1 órával korábban, már 7.30 órától elkezdi az utalások feldolgozását, és a tranzakciók beküldésére rendelkezésre álló nap végi befogadási határidő is meghosszabbodik fél órával, 17.00 óráig.

A ciklussűrítés révén megnő a beérkező jóváírásokból napon belül lebonyolítható fizetések száma, ezáltal tovább javulhat a vállalati szektor folyószámla gazdálkodásának hatékonysága. Továbbá, a rövidebb átfutási időnek köszönhetően a banki átutalással történő fizetés egyre több helyzetben jelenthet kedvező alternatívát a készpénzfizetéssel szemben a lakossági ügyfelek körében is - írja közleményében a társaság.

Hozzáteszik, ez a fejlesztés csak az első lépés azon az úton, amelynek célja, hogy a Giro Zrt. középtávon egy sokoldalú, innovatív, ugyanakkor a társadalmi szempontokat is szem előtt tartó központi pénzügyi szolgáltató intézménnyé váljon.

A Giro Zrt. 100 százalékos tulajdonosa 2014. július 8. óta az MNB.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.