Országgyűlés

Az európai beruházási alap forrásainak elosztásáról tárgyalt a gazdasági bizottság

Az Európai Bizottság januárban döntött az alap elindításáról annak érdekében, hogy három éven belül 315 milliárd euró értékű beruházás valósuljon meg az Európai Unió tagállamaiban, túlnyomórészt a magántőke mozgósításával.

2015.04.08 13:14MTI

Magyarország érdeke, hogy érvényesüljenek az egyenlő esélyek az Európai Bizottság által januárban elfogadott Európai Stratégiai Beruházási Alap forrásainak az elosztásakor - mondta Bánki Erik (Fidesz), az Országgyűlés gazdasági bizottságának alelnöke szerdán a testület ülésén.

Az Európai Bizottság januárban döntött az alap elindításáról annak érdekében, hogy három éven belül 315 milliárd euró értékű beruházás valósuljon meg az Európai Unió tagállamaiban, túlnyomórészt a magántőke mozgósításával.

A magyar álláspont szerint nem szabad, hogy akár egyes országokat, akár egyes ágazatokat előnyben részesítsenek a források elosztásakor - mondta Bánki Erik. El kell kerülni a fejlesztések földrajzi vagy ágazati koncentrációját, "a nyugat-európai országok dominanciáját" - tette hozzá.

A kormány sikeresen képviselte azt az álláspontot, hogy a 315 milliárd euró teljes egészében új forrásokból álljon, ne csoportosítsanak át ide forrásokat a kohéziós alapokból - jegyezte meg.

A bizottság alelnöke az MTI kérdésére elmondta, a magyar kormány elsősorban az infrastruktúra-fejlesztés, az oktatás-képzés, az egészségügy, a kutatás-fejlesztés, az infokommunikáció és - ha belefér - a megújuló energia területére szánná az új forrásokat.

Varju László (DK) azt hangsúlyozta, nagy felelőssége van a magyar kormánynak, hogy hogyan tárgyal a következő időszakban, mert az európai beruházási alap Magyarország számára "egy olyan lehetőség, amely megegyezik a hét évre rendelkezésre álló európai uniós forrásokkal", amivel élni kell.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen projekteket finanszíroznak majd ebből a forrásból, "akár az energiapolitika, a közlekedés vagy a környezetvédelem területén", jelenleg a kormány végzi az előkészítő munkát, "remélhetőleg sokkal jobban, mint eddig az európai uniós források felhasználásánál" - jegyezt meg az ellenzéki politikus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.