Nem egy aranybánya

Verespatak: újabb kollektív elbocsátás a bányát tervező beruházónál

A kanadai beruházó nem először hoz döntést elbocsátásról, hiszen egy évvel ezelőtt elküldte dolgozóinak csaknem 80 százalékát.

2015.04.01 19:19MTI

Újabb kollektív elbocsátást kezdeményezett a Verespatakon aranybányát nyitni tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), amely a megmaradt száz munkásának mintegy 35 százalékát küldi el - közölte szerdán a vállalat.

A Mediafax hírügynökség által idézett közlemény szerint az elbocsátás pontos méretéről annak függvényében döntenek, hogy miben állapodnak meg a szakszervezetekkel. A vállalat azzal magyarázta a döntést, hogy a román hatóságok "indokolatlanul késleltetik" a beruházási terv engedélyeztetési folyamatát.

Az RMGC február közepén jelentette be, hogy 70 dolgozót meghatározott időre kényszerszabadságra küld, és tevékenységét 30 emberrel folytatja. A mostani kollektív elbocsátás a következő lépése ennek a leépítési folyamatnak.

A kanadai beruházó nem először hoz döntést elbocsátásról, hiszen egy évvel ezelőtt elküldte dolgozóinak csaknem 80 százalékát.

Ugyanakkor a vállalat nem mond le a kitermelés jogáról, jelezték, hogy hajlandók továbbra is megvalósítani a beruházást, és reményüket fejezték ki, hogy az engedélyezési folyamat újraindítására irányuló konzultációsorozat a román hatóságokkal mielőbb elkezdődik.

Az RMGC anyavállalata, a kanadai Gabriel Resources január közepén szorgalmazta, hogy folytassák a hatóságok velük a kitermelési engedély megadásáról elkezdett, majd felfüggesztett tárgyalásokat. A vállalat kilátásba helyezte, hogy kedvezőtlen válasz esetén kártérítést követel a román államtól.

A vállalat mintegy tizenöt éve próbálja kitermelni a Verespatakon és környékén rejlő 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt, de a román parlament tavaly júniusban elutasította a bányaberuházást elősegítő törvénytervezetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.