Csillagok minden mennyiségben

Csillagpark épült a Zselicben

A "Zselici Csillagpark" a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet 2009-ben elnyert több mint 10 ezer hektárnyi egybefüggő erdőség, a Zselici Tájvédelmi Körzet központjában épült fel.

2015.03.30 18:18MTI

Uniós támogatással épült meg a Zselicben a csillagvizsgálót, planetáriumot és kilátót is magában foglaló Csillagpark- tájékoztatta a Somogy megyében 80 ezer hektárnyi állami tulajdonú földért, a megye erődterületeinek közel feléért felelős SEFAG Zrt. az általa kezelt területen, Kardosfán kialakított turisztikai komplexumról hétfőn az MTI-t.

A "Zselici Csillagpark" a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet 2009-ben elnyert több mint 10 ezer hektárnyi egybefüggő erdőség, a Zselici Tájvédelmi Körzet központjában épült fel.

A május végétől megnyíló, a Dél-Dunántúlon egyedülálló módon kialakított turisztikai látványosság építését 2012-ben kezdték el. A beruházáshoz 600 ezer forint önerőt és 669 millió forintot meghaladó uniós támogatást használtak fel.

A beruházás részeként elkészült egy, a csillagvizsgálóhoz vezető 3,6 kilométer hosszú út is. A gyalogosan, kerékpárral, autóval és autóbusszal is járható út mentén kialakítottak öt pihenőhelyet, ahol szabadtéri iskolai foglalkozásokat tarthatnak, illetve kiállításokat rendezhetnek. Az itt elhelyezett információs táblákon a környék építészeti, táji jellegzetességeiről, természeti értékeiről, a csillagokról tudhatnak meg érdekességeket a látogatók.

A Csillagparkban a tervek szerint éjszakai csillagnéző túrákat is szerveznek. A résztvevők csillagász közreműködésével olyan csillagászati látványosságokat figyelhetnek meg, amelyek a fényszennyezett területekről egyáltalán nem, vagy alig láthatóak.

A Zselici Csillagparkról a www.zselicicsillagpark.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.