Feketelista

Kényszertörléssel szűnik meg a cégek háromnegyede

Összesen 42 ezer céget töröltek Magyarországon tavaly, háromnegyedük kényszertörlés miatt volt kénytelen beszüntetni tevékenységét; ezzel az eljárással 31 ezer társaságot tiltottak ki a piacról, míg tavalyelőtt mintegy 15 ezret.

2015.03.28 13:30MTI

A feketelista.hu gazdasági adatbázis emlékeztetett, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően 2012 augusztusától a cégbíróságok folyamatosan nyilvánosságra is hozzák a kényszertörléssel kapcsolatos döntéseiket. Ettől az időponttól számítva mostanáig összesen 55 ezer társaságot kényszeríttettek ki az üzleti világból.

A tavalyi kényszertörlések közül több mint 18 ezer fővárosi céget érintett, ez négyszer annyi volt, mint egy évvel korábban.

Az idei év első két hónapjában összesen már 5755 vállalkozást zártak ki így, rövid úton a cégvilágból.

A feketelista.hu összesítése szerint a tavaly törölt 42 ezer cég mintegy 25 százalékkal haladta meg a tavalyelőtti 33 600-as adatot.

Eközben - tíz évre visszamenően - a tavalyi volt az első év, amikor kevesebb új cég alakult, mint amennyi megszűnt. A múlt évben összesen 30 267 új vállalkozást jegyeztek be, 15 százalékkal kevesebbet, mint 2013-ban.

Tavalyelőtt még 600 346 vállalkozás nevét tartalmazta a létező cégek listája, 2014-ben már csak 588 263-ét, az elemzők ezt pozitívan, a cégvilág tisztulásaként értékelik - hívta fel a figyelmet a feketelista.hu, amely tizennégy állami nyilvántartás adatainak összevetésével készít elemzéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.