Nyitás

Magyar kereskedőház nyílt Santiago de Chilében

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megnyitotta a Magyar Nemzeti Kereskedőház Santiago de Chile-i irodáját pénteken.

2015.03.28 10:30MTI
MTI Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

A magyar tárcavezető munkaebéden folytatott megbeszélést Heraldo Munoz külügyminiszterrel, és chilei üzletemberekkel is találkozott.

Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon nyilatkozva rámutatott, hogy Chile a dél-amerikai regionális politika egyik legaktívabb szereplője, a kontinens egyik legnyitottabb, a világgazdaságba leginkább integrálódott országa, amely 60 állammal kötött szabadkereskedelmi megállapodást. Mint mondta, a chilei külpolitika fókuszában a külgazdaság áll.

"A chilei gazdasági nyitottság, a regionális elkötelezettség és a magyar kormány déli nyitási stratégiája együttesen jó lehetőségeket biztosít arra, hogy a magyar gazdasági érdekeket érvényesítsük ebben az együttműködésben" - nyilatkozott a miniszter.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a chilei gazdasági együttműködésért globális verseny alakult ki. Kitért rá, hogy Chile első számú kereskedelmi partnere Kína, a kelet-közép-európai térségből pedig Lengyelország ebben az országban hajtotta végre történetének legnagyobb színesfém-bányászati beruházását. A miniszter szerint, ha Magyarország ebben a versenyben sikeres akar lenni, akkor időben kell újraépítenie jelenlétét.

"Ennek megfelelően 2013-ban újranyitottuk a nagykövetségünket. Ennek már vannak pozitív eredményei, látszik, hogy a fizikai jelenlét fontos, hiszen a tavalyi év folyamán 62 százalékkal növeltük a magyar exportot, ami így majdnem elérte a 60 millió dollárt" - jelentette ki.

Mint elmondta, a most megnyitott kereskedőháznak az a célja, hogy sikerre segítse a magyar kis- és közepes vállalkozásokat a chilei piacon. Az Eximbank egy 299 millió dolláros hitelkeretet nyitott a magyar és chilei cégek együttműködésének finanszírozására.

Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy megkezdődtek a tárgyalások a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményről.

A miniszter szerint a tárgyalások során beazonosították azokat a területeket, ahol a két ország a leginkább együtt tud működni. Ezek között említette az energetikai, az élelmiszeripari feldolgozó, az informatikai és a bányászati technológia szektort. Hozzátette, hogy Chilében, amely a világ vezető rézkitermelője és amely más jelentős ásványkincs-tartalékokkal is rendelkezik, kifejezetten érdeklődnek a modern magyar bányászati technológiák iránt.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja az Európai Unió és a Chile közötti társulási megállapodás mielőbbi megújítását.

Elmondta, hogy 15 ösztöndíjas helyet ajánlott fel chilei diákoknak magyar egyetemeken.

Heraldo Munoz a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése érdekében kifejtett tevékenységéért a Bernardo O'Higgins Érdemrend Nagykeresztjével tüntette ki Szijjártó Pétert.

A magyar kereskedelmi képviselet megnyitóján beszédet mondott Alex Wetzig, a chilei külügyminisztérium nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős főigazgatójának kabinetfőnöke, az európai ügyek főosztályának vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.