Szijjártó több megállapodást is aláírt

Magyar kereskedőház nyílt Mexikóvárosban

Ünnepélyesen megnyitotta a mexikóvárosi magyar kereskedőházat csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki több megállapodást is aláírt a mexikói kormánnyal, és Magyarország megfigyelőként való felvételét kérte a Csendes-óceáni Szövetségbe.

2015.03.27 14:30MTI

A magyar tárcavezető, aki Ildefonso Guajardo Villarreal mexikói gazdasági és José Antonio Meade Kuribrena külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseket, az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a tavalyi magyar export Mexikóba abszolút rekordot döntött és 17 százalékos növekedést követően elérte a 640 millió dollárt. Magyarország a miniszter szerint idén szeretné tovább növelni kivitelét, ezért a mexikóvárosi látogatása során hat lépés, illetve megállapodás valósult meg.

"Először is megnyitottuk a kereskedőházunkat, amely már ezt megelőzően nyélbe is ütötte az első exportüzletet és 15 ezer dollárért adott el magyar borokat" - nyilatkozott a miniszter.

Másodikként a magyar Eximbank 287 millió dolláros hitelkeretet nyitott meg a magyar-mexikói vállalatközi együttműködés érdekében - mondta, majd harmadik lépésként megemlítette, hogy összehívták a gazdasági vegyes bizottság ülését április 27-re.

Kifejtette, negyedik kezdeményezésként újraindítják a beruházás-védelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat, amelyeket mielőbb szeretnének lezárni.

Hozzátette: "ötödikként 40 önálló állami ösztöndíjat ajánlottunk fel magyar egyetemeken mexikói hallgatóknak, amit el is fogadtak. Hatodikként pedig ma aláírtunk három megállapodást, a kölcsönös diplomataképzésről, az oktatási és turisztikai együttműködésről".

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Mexikóé a világ 15. legerősebb nemzetgazdasága, az országnak 45 szabadkereskedelmi megállapodása van és a külpolitikája fókuszába a külgazdaságot helyezte, mert globális gazdasági szerepkörre törekszik.

Ez tökéletesen egybevág a magyar kormány déli nyitás stratégiájával és kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a magyar érdekeknek megfelelően tovább tudjuk fejleszteni a gazdasági-kereskedelmi-befektetési együttműködést Mexikóval - fogalmazott a miniszter.

Rámutatott, hogy Mexikó jelenleg az Egyesült Államok után Magyarország második legfontosabb partnere az amerikai kontinensen és az első számú kereskedelmi-befektetési partnere Latin-Amerikában. Megjegyezte, hogy az országban legutóbb 23 éve járt magyar külügyminiszter.

MTI Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

Fontosnak nevezte, hogy Mexikó lehetőséget kínál a regionális együttműködés szempontjából is. Az ország ugyanis jelenleg a Csendes-óceáni Szövetség (Alianza del Pacífico - a latin-amerikai kereskedelmi és gazdaságfejlesztési szövetség) soros elnöke, amelynek 9 európai uniós megfigyelő tagja van.

"A mai napon kértük a megfigyelő tagként való felvételünket ebbe a szövetségbe, amit a mexikói kormány támogat" - mondta. Hozzátette, a felvételt remélhetően már az áprilisi csúcstalálkozón jóváhagyják.

"Ez további lehetőséget nyit a számunkra a latin-amerikai országokkal való regionális együttműködésben" - jelentette ki Szijjártó Péter.

Mint mondta, Magyarország nagymértékben támogatja az Európai Unió és a Mexikó közötti szabadkereskedelmi megállapodás megújításáról folyó tárgyalásokat.

"Ugyanakkor azt is világossá tettük, hogy csak a magyar szempontból egyenlő versenyfeltételek biztosítása után tartjuk elfogadhatónak az EU agrárpiacának megnyitását, de az ipari együttműködés területén kifejezetten hasznos lenne számunkra a szabadkereskedelmi megállapodás megújítása" - közölte.

Kun Gábor, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgató-helyettese az MTI-nek nyilatkozva összefoglalta a mexikóvárosi magyar kereskedelmi képviseleti iroda megnyitásának előnyeit. Szavai szerint az intézmény a helyi piacon közvetlenül tudja támogatni a magyar üzleti vállalkozásokat üzleti kapcsolatok létrehozásában, valamint a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztését. Közvetlenül részt tud venni a kereskedelemben, promóciót biztosít az üzleteknek, termékeknek és általánosságban Magyarországnak is. A kirendeltség emellett piacra jutási lehetőséget biztosít az üzleti események megszervezésével, valamint segíti a magyar cégeket vegyesvállalatok megalapításában a mexikói partnerekkel.

"Nagyszerű lehetőségeket látunk az élelmiszeripar, ezen belül is kifejezetten a gourmet élelmiszerek, az orvostechnológia, a gyógyszeripar, a megújuló energiák, valamint a vízgazdálkodás területén" - mondta Kun Gábor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.