Új szabályozás

1500 tonna élelmiszert ellenőriztek az ekáer indulása óta

Az új szabályozás célja a jogkövető piaci szereplők helyzetbe hozása, tevékenységük elismerése, az átláthatóság biztosítása, az áfacsalás teljes kiszorítása az országból.

2015.03.26 11:20MTI

Több mint 100 szállítmánynál 1500 tonna élelmiszer ellenőrzését végezték el az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) indulása óta a kormányhivatalok és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt ügyek igazgatóságának (küi) szakemberei - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a Nébih 65 tétel esetében intézkedett és 14 921 kilogramm termék azonnali megsemmisítését rendelte el. Többek között mintegy 2000 kilogramm karfiol és több mint 12 000 kilogramm citrusgyümölcs (mandarin és narancs) fogyasztókhoz való eljutását akadályozták meg az elmúlt hónapokban.

További 18 tételnél jelölési, vagy regisztrációs hiányosságok miatt indítottak eljárást a szakemberek. Az eljárások kapcsán milliós nagyságrendű bírság várható - írták.

Mint ismeretes, az idén életbe lépett elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer lényege: minden útdíjköteles - 3,5 tonna össztömeget meghaladó - járművel történő fuvarozás feltétele az, hogy a fuvarozó rendelkezzen ekáer-számmal. Az új szabályozás célja a jogkövető piaci szereplők helyzetbe hozása, tevékenységük elismerése, az átláthatóság biztosítása, az áfacsalás teljes kiszorítása az országból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.