Rémhír

Erste: a "kedélyek megnyugodtak"

Az Erste Banknál csütörtökön a reggeli órákban már sem ügyfélérdeklődés, sem betétkivonás nem volt.

2015.03.26 10:59MTI

Az Erste Banknál csütörtökön, a reggeli órákban már sem megemelkedett ügyfélérdeklődés, sem betétkivonás nem volt - mondta Harmati László, a hitelintézet vezérigazgató-helyettese a bank csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Elmondta: a Magyar Nemzeti Bank, a Nemzetgazdasági Minisztérium, illetve a bank vezetőinek nyilatkozatai után a "kedélyek megnyugodtak."

Harmati László kiemelte: az Erste csoport, a magyarországi Erste Bank és értékpapírcége tőkeerős és likvid.

A szerdai ügyfélérdeklődésnek Debrecen volt a gócpontja, 3-4 fiókot érintett, az Erste méretéhez és betétállományához képest elhanyagolható volt az ügyfelek betétkivonása. A bank mindent megtesz azért, hogy kiderítse, kik állnak a rémhírterjesztés mögött - jelezte Harmati László.

Mint mondta: a hazai betéti piacon 10-15 százalékos részesedéssel rendelkező bank esetében egy ilyen esemény bőven "a kezelhető szint alatt maradt". Hoozzáfűzte azt is, az MNB-vel csak a helyzet, és nem a likviditási okok miatt egyeztettek szerdán.

Hangsúlyozta, hogy a rémhírterjesztés miatt nem csak a rémhír megalkotója, de annak továbbítója is büntethető.

A bank vezérigazgató-helyettese kiemelte: az Erste Bank élen jár a devizahitelek elszámolásában és forintosításában, a hitelintézet az érintett 227 ezer ügylet mindegyikét elszámolta.

Harmati László hozzátette: a megállapított fogyasztói követelések összege valamivel több mint 100 milliárd forintot tesz ki. Az Erste a más bankok ügyfeleinek szóló rendkívüli ajánlattal ösztönzi a bankváltást, ennek érdekében 100 ezer forintot utal azoknak az Ersténél nyitott számlájára, akik vállalják a bankváltással járó leegyszerűsített ügyintézést - emelte ki Harmati László.

Elmondta: az Erste már március első napjaiban megkezdte az elszámolást, mára 20 milliárd forintot jóvá is írtak. A hét végéig a bank valamennyi konverziót elvégzi mind a hiteleknél, mind a lízing ügyleteknél. Az érintett mintegy 230 ezer ügyfél kiértesítése ugyanakkor még folyamatban van - ismertette a vezérigazgató-helyettes.

Ismertette: az Erste minden bankváltó ügyfélnek az összes induló költség nélkül ajánl fel a hitelkiváltó kölcsönt. Egyetlen feltétel, hogy minimum 3 millió forintos bármilyen hitelt váltson ki az ügyfél (lehet szabadfelhasználású vagy más forinthitel is). Az Erste a hitelbírálathoz csak az elszámoló levelet és személyi okmányokat kéri az ügyféltől. A bank az ügyfeleknek 6 hónapig a megnyitott számla valamennyi költségét is átvállalja.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az idén januártól hatályban lévő szigorúbb hitelezési feltételeket a mostani hitelkiváltásnál nem kell alkalmazni. Az ügyfelet elbocsátó bank semmilyen végtörlesztési díjat nem számíthat fel, illetve egy minisztériumi rendelet kedvezményes közjegyzői díjat ír elő, amit most elenged az Erste.

Rámutatott: a mostani elszámolásban nem érintett hitelek kiváltásakor az ügyféltől az őt elengedő bank felszámíthat végtörlesztési díjat, de ezt a törvény behatárolja, amelyet beszámítva még versenyképes marad az Erste ajánlata.

A hitelkiváltásnál az ügyfél a futamidő-hosszabbítással is élhet, sőt akár további kölcsönt is igényelhet a korábbi hitel mögé, ez utóbbit ugyanakkor a banknak már be kell vizsgálnia, ami költséggel jár. Fontos hangsúlyozni, hogy a mostani kiváltásnál ügynök igénybevétele nem lehetséges - mondta Harmati László.

Hozzáfűzte: az árfolyamgátasok ügyfeleknek - akiknek az újonnan kialakult piaci szintnél általánosságban alacsonyabb lesz az árfolyamgátas törlesztőrészlete - nem biztos, hogy megéri a kiváltás. Ezeknek ügyfeleknek azt kell figyelembe venniük, hogy a gyűjtőszámlahitel lejárta után megugorhat a törlesztőrészletük - mutatott rá a vezérigazgató-helyettes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.