Lendületben a kereskedelmi szektor

Nagyobb a magyarok vásárlóereje

Kifejezetten lendületben van a kereskedelmi szektor, aminek oka, hogy nőnek a reáljövedelmek, javul a foglalkoztatás, erősödik a magyar gazdaság.

2015.03.26 20:30MTI

A januári kiskereskedelmi forgalom 8,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ami azt mutatja, hogy nagyobb a magyar fogyasztók vásárlóereje, mint tavaly, és ez hozzájárul a gazdaság dinamikus növekedéséhez - értékelte Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: kifejezetten lendületben van a kereskedelmi szektor, aminek oka, hogy nőnek a reáljövedelmek, javul a foglalkoztatás, erősödik a magyar gazdaság.

Kifejtette, hogy elsősorban a nem élelmiszer jellegű iparcikkek forgalmában tapasztaltak - a korábbi trendekhez hasonlóan - nagy emelkedést, ez a fogyasztói bizalom növekedését jelzi, az emberek tartós fogyasztási cikkeket is mernek vásárolni.

Az előzetesen jelzett 7,7 százalékról 8,2 százalékra javította a kiskereskedelmi forgalom januári - nyers adatok szerinti - növekedési ütemét csütörtökön közölt második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A naptárhatással kiigazított adatokat szintén pozitív irányba, 8,2 százalékról 8,7 százalékra módosította a KSH.

Januárban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 12, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A helyettes államtitkár szerint a karácsonyi leárazások is szerepet játszottak az emelkedésben, bár januárban éppen az ünnepek alatti költések miatt általában kevesebb jövedelem áll rendelkezésre.

Az NGM arra számít, hogy a növekedés folytatódik, miután a bankok elszámoltatása, a devizahitelek kivezetése, a törlesztőrészletek csökkenése nyomán még több jövedelem marad a magyar családoknál.

A minisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint - figyelembe véve az elmúlt hónapok forgalmi adatait, valamint a jövedelmek és az árak várható alakulását - a háztartások fogyasztási kiadásai az ősszel prognosztizált 2,6 százaléknál is nagyobb mértékben nőhetnek.

Lenner Áron Márk a kiegyensúlyozott, stabil gazdasági növekedéshez fontosnak nevezte, hogy az export és az ipar mellett a belső fogyasztás is követni tudja a növekedési trendet, megalapozva a további bővülést.

Az adatokból az derül ki, hogy a magyarok bizakodóak a jövővel kapcsolatban, nem rosszabb időre tartalékolnak, hanem megkeresett jövedelmüket vásárlásra fordítják - jegyezte meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.