A csődeljárásnak vége

Felszámolás alá kerül a szombathelyi MÁV Vasjármű Kft.

A csődeljárás során nem sikerült megállapodni a hitelezőkkel, ezért április közepétől felszámolás alá kerül a cég, a termelés azonban teljes kapacitáskihasználtsággal zajlik tovább, a cél a vállalat eladása.

2015.03.26 09:17MTI

Véget ért a csődeljárás, hamarosan felszámolás kezdődik a szombathelyi MÁV Vasjármű Kft.-nél - írta csütörtöki számában a Vas Népe.

A csődeljárás során nem sikerült megállapodni a hitelezőkkel, ezért április közepétől felszámolás alá kerül a cég, a termelés azonban teljes kapacitáskihasználtsággal zajlik tovább, a cél a vállalat eladása.

A lap emlékeztet arra, hogy a csődeljárást tavaly a MÁV Vasjármű Kft. kérte önmaga ellen, 2014 augusztusában pedig a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a céget, amelynek szállítói nem ezért nem függeszthették fel a folyamatos ellátást, továbbra is fizetni tudták a béreket, termelhetett az üzem.

A tehervagonok, motorkocsik gyártásával és javításával foglalkozó cég 1992 óta működik önállóan, a MÁV a cég privatizációját követően csak 25 százalékos tulajdont tartott meg, a vállalkozás 65 százalékban magánkézbe került, 10 százalékot a dolgozói részvények tettek ki. 1998-tól a többségi tulajdont a cég menedzsmentje birtokolta.

A privatizációs nehézségekkel és a recesszió hatásaival küzdő cég öt korábbi vezetőjével szemben 2013-ban a Veszprém Megyei Ügyészség vádat emelt különösen nagy értékű sikkasztás vádjával.

A MÁV Vasjármű Kft. dolgozói létszáma az ezredfordulóra 800-900 főre csökkent, majd 2009-ben elkezdődtek az újabb leépítések, aminek hatására a létszám 340-re, végül pedig 2014-ben, mire a csődeljárás elindult, már 270-re apadt - írta a lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.