Szabadidős és ismeretterjesztési célokra

Kiszáradt halastavat alakítanak vizes élőhellyé Tatán

Tatán megkezdődött egy 22 hektáros kiszáradt halastó víz élőhellyé alakítása, a területet szabadidős és ismeretterjesztési célokra hasznosítják.

2015.03.25 18:19MTI

Mürkl Levente szakmai vezető tájékoztatása szerint közel százezer köbméter száraz iszapot kotornak ki a tóból. Az anyagból többek között fészkelő szigetet alakítanak ki a vízi madaraknak és megerősítik a gátakat. A korábbi élővilág visszaállítása érdekében a tó környezetében is honos, vizes élőhelyre jellemző növényeket telepítenek.

A tóban nem lesz haltenyésztés, vagy halászati tevékenység, partján egy madármegfigyelő tornyot emelnek. A munkálatok 275 millió forintos költségének 99 százaléka uniós támogatásból származik.

Az érintett terület Réti halastavak néven ismert, az Öreg-tó és a Tata és Naszály között elterülő Ferencmajori-halastavak között található. Mindkét tó a madárvonulási útvonalak mentén fekszik, nemzetközi jelentőségű vizes élőhely, szerepel az egyik legrégebbi természetvédelmi megállapodás, a ramsari egyezmény listáján.

A Réti halastavakat az Esterházyak építették 1896-ban. Létesítésük előtt nádasok, mocsarak húzódtak Tatától a Dunáig. A nagy kiterjedésű lápvidéket az Által-ér és a helyi, bővizű langyos források táplálták. A most kialakított halastó vízutánpótlásához ismét felhasználják a források vizét, amelyek a térségi bányaművelés megszűnése után újrafakadtak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.