Zéró

Történelmi mélyponton a brit infláció

Történelmi mélypontra, zéróra csökkent az éves brit infláció a múlt hónapban.

2015.03.24 11:13MTI

A brit statisztikai hivatal (ONS) keddi bejelentése szerint a fogyasztói árak átlaga februárban nem változott tavaly februárhoz képest.

Nagy-Britanniában - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban - soha nem volt zéró a tizenkét havi fogyasztói árindex azóta, hogy az ONS 1988-ban elkezdte az éves inflációs adatok havi rendszerességű közlését.

Januárban 0,3 százalékos éves inflációt mértek Nagy-Britanniában, és már az is mélységi rekord volt.

A brit inflációra az ONS szerint elsősorban az üzemanyagok és az élelmiszerek gyakorolnak lefelé ható nyomást. A statisztikai hivatal kimutatása szerint az üzemanyagok kiskereskedelmi ára februárban 18 hónapja, az élelmiszereké 10 hónapja csökkent vagy stagnált éves összevetésben.

E két termékcsoport együtt az ONS becslése szerint hozzávetőleg 0,9 százalékponttal csökkentette a tizenkét havi fogyasztói árindexet a múlt hónapban.

A Bank of England - a brit jegybank - számára a kormány által előírt követendő inflációs cél 2 százalék. Ha ettől a céltól a tizenkét havi infláció bármelyik irányban 1 százalékpontnál nagyobb mértékben eltér, a brit jegybanktörvény alapján a Bank of England kormányzója nyílt levélben köteles magyarázatot adni a brit pénzügyminiszternek az okokról.

Mark Carney, a Bank of England tavaly nyáron munkába állt kanadai kormányzója kinevezése óta harmadszor lesz kénytelen megírni ezt a levelet George Osborne pénzügyminiszternek; az elsőt a decemberben kimutatott 0,5 százalékos, a másodikat a januári 0,3 százalékos éves infláció miatt kellett megírnia.

Londoni elemzői vélemények szerint Carney a következő hónapokban további hasonló leveleket írhat Osborne-nak, mivel a brit infláció nagy valószínűséggel még messze nem érte el mélypontját, sőt már ebben a hónapban negatív tartományba is süllyedhet.

Vicky Redwood, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház brit gazdasági ügyekért felelős főközgazdásza a februári inflációs adatok keddi ismertetése utáni gyorselemzésében azt jósolta, hogy az éves brit infláció az év hátralévő részében is zéró, illetve enyhén negatív értékek körül mozog majd. A ház ugyanakkor nem számol súlyosabb, meggyökeresedő defláció kialakulásával, tekintettel arra, hogy az inflációs várakozások jól rögzítettek a brit gazdaságban.

A Capital Economics vezető közgazdásza szerint egy rövid és sekély defláció még jót is tenne a brit gazdaságnak, mivel növeli a háztartások elkölthető jövedelmi hányadát, amivel lendületet ad a gazdaság idei fellendülésének is.

Mark Carney jegybanki kormányzó nemrégiben egyértelmű utalást tett arra, hogy bár nem tart elhúzódó deflációtól, de ha a deflációs időszak a vártnál mégis hosszabb ideig tartana, a Bank of England kész lenne alapkamatának még további csökkentésére, vagy a mennyiségi enyhítési program kibővítésére.

A Bank of England 2009 márciusa óta 0,50 százalékon tartja alapkamatát.

Ez is abszolút mélységi rekord: a bank alapítása - 1694 - és a 0,50 százalékos alapkamat elérése között eltelt 315 évben soha nem csökkent 2 százalék alá a Bank of England irányadó kamata.

A brit jegybank 2009 márciusában, az akkori mély recesszióra válaszul a brit gazdaságtörténetben példátlan méretű mennyiségi enyhítési ciklussal is kiegészítette rendkívül enyhe kamatpolitikáját.

A Bank of England az eddig végrehajtott 375 milliárd fontos (csaknem 160 ezer milliárd forintos) eszközvásárlási programmal az éves brit hazai össztermék (GDP) 20 százalékánál nagyobb értékű új likviditást juttatott a brit gazdaságba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.