Globálisan az 5. helyen áll Magyarország

Vezetünk a klinikai vizsgálatok terén

Magyarország Európában ma vezetőnek számít, globálisan pedig az ötödik helyen áll a klinikai vizsgálatokban részt vevők száma alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke szerint.

2015.03.24 07:19MTI

A Napi Gazdaság keddi számában Jakab Zoltán elmondta: Magyarországon évente 80-90 milliárd forintot költenek innovatív gyógyszerek fejlesztésére és 15-20 ezer páciens vesz részt klinikai vizsgálatokban.

Emellett ez a tevékenység néhány ezer orvos számára nyújt munkalehetőséget és jelent legális bevételi forrást, ennek pedig az egészségügyi dolgozók itthon tartásában is jelentős szerepe van - tette hozzá.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatbázisa nagyban segítheti azt a folyamatot, ami alapján kiválasztják a pácienseket egy-egy tesztprogramba - mondta Jakab Zoltán.

Többek között ez az átfogó adatbázis az, ami az ország egyik versenyelőnyét adja a klinikai vizsgálatok terén, de hozzájárul az is, hogy a jogi környezet összhangban van az uniós előírásokkal - tette hozzá.

Elmondta, a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a hazai gyógyszerkasszában jelentős csökkentést hajtottak végre néhány éve, és a keret azóta sem bővült.

Ez pedig egyre nehezebbé teszi az új, innovatív készítmények gyógyszerkasszába való befogadását, ami viszont pont a leginkább rászoruló hazai betegek számára nehezíti meg a hozzáférést - fejtette ki a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.