Banki elszámolás

A még élő devizahitelek többségével is elszámolt az MKB Bank

Elszámolt a még le nem járt deviza- és devizaalapú hitelek döntő többségének fogyasztói túlfizetéseivel is az MKB Bank, a felügyelet által hitelesített módszertan szerint.

2015.03.23 09:30MTI

Az MTI-hez eljuttatott közleményben felidézték: a tartozás nélkül lezárt deviza és devizaalapú kölcsönszerződésekkel kapcsolatos fogyasztói túlfizetéseit egy héttel ezelőtt rendezte az MKB Bank, az élő hitelek elszámolása pedig most zajlik. A kalkuláció a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által ellenőrzött és rendben lévőnek talált modell alapján történt.

A mostani, mintegy huszonötezer ügyletet érintő, milliárdos nagyságrendű elszámolás a jogszabályokban meghatározott sorrendben zajlott. A bank először - amennyiben voltak - az ügyletekhez kapcsolódó, már lejárt tartozásokat futtatta ki, majd az árfolyamgáthoz tartozó gyűjtőszámlákat, végül pedig a tőke előtörlesztéseként számolta el a túlfizetéseket. Akinek így teljesen kifutott a hitele, de maradt túlfizetése, annak a bank a számlájára utalta a fennmaradó összeget.

A fair banki modell alapján zajló elszámolást a jelzálog-fedezetű hitelek forintosítása követte, és ennek eredményeképpen hétfőtől az érintett ügyfelek már az etikus bankolás elvei szerint számolt forintkamatok alapján fizethetik újraszámolt törlesztőrészleteiket - közölte az MKB.

A részletes elszámolást - a jogszabályoknak megfelelően - a posta kézbesíti az ügyfeleknek április 15-e és 30-a között. Az elszámolással és forintosítással kapcsolatos valamennyi információ elérhető az MKB Bank folyamatosan frissülő honlapján.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.