Javíthatnánk az ellátás biztonságán

Magyarország gázelosztó központtá válhat

A budapesti orosz nagykövet szerint gázelosztó központtá válhat Magyarország a tárolói kapacitására építve.

2015.03.23 07:51MTI

Szergejev Vlagyimir Nyikolájevics a Napi Gazdaság hétfői számában megjelent interjúban kifejtette: Magyarország érdekelt egy regionális gázelosztó központ létrehozásában, mert ezzel javítana az ellátás biztonságán. Közel hatmilliárd köbméteres tárolói kapacitásával az ötödik helyen áll az EU-ban. Szerinte az itteni elosztó központot a belátható jövőben főként orosz gázzal lehetne feltölteni.

Hangsúlyozta, hogy egy ilyen projekt nem valósulhat meg a két ország politikai együttműködése nélkül, annak sikere "példátlan stratégiai partneri szintre emelhetné a két ország energetikai együttműködését, a kölcsönös előnyökre építve".

Utalt arra, hogy a Gazprom és az MVM megállapodása alapján tavaly az év végén 700 millió köbméter orosz gáz került a magyar tárolókba, ami szavatolta a magyar fogyasztók ellátását a téli időszakban, az ukrajnai tranzitútvonal kockázatának jelentős növekedése mellett is.

Megemlítette azt is, hogy miután az orosz Gazpromnak a térség országainak energetikai vállalataival közösen kidolgozott Déli Áramlat tervét megtorpedózta az Európai Bizottság és az Európai Parlament negatív hozzáállása, most a Török Áramlat épül meg a török-görög határig.

Kérdés azonban, hogy onnan hogyan jut majd el a gáz Magyarországra és a térség más államaiba. Arra a kérdésre, hogy a Gazprom részt vesz-e majd a Török Áramlatot Magyarországgal összekötő vezeték megépítésében úgy válaszolt: "ha megtalálja az érdekeltségét, akkor ott lehet a beruházók között, de valószínűleg nem fog vezető szerepet játszani ebben a projektben".

A nagykövet szólt arról is: Oroszország az olajáresés miatt takarékosságra kényszerül ugyan, de ez nem fogja zavarni a paksi atomerőmű bővítésében vállalt kötelezettségeinek teljesítését.

Szergejev Vlagyimir Nyikolájevics szerint a legjelentősebb akadályt az oroszországi magyar export útjában az uniós szankciók és azok az orosz ellenlépések jelentik, amelyeket válaszul kénytelenek voltak életbe léptetni.

A szankciók és ellenlépések politikája mindkét felet hátrányosan érinti. "Minél előbb lezárjuk ezt a szankciós szakaszt, annál gyorsabban állíthatjuk helyre a normális gazdasági kapcsolatokat" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.