Szolgáltatás

Kialakultak a nemzeti egységes kártyarendszer keretfeltételei

Cél, hogy az egyes elektronikuskártya-kibocsátók és -elfogadók, mint például az állam, az önkormányzatok, a közlekedési vállalatok, továbbá az egyéb szolgáltatók és gazdasági szereplők, egységesen szabályozott és ellenőrzött rendszer keretében bocsássák ki a maguk kártyáit.

2015.03.19 17:26MTI

Elkészült nemzeti egységes kártyarendszer (nek) keretfeltételeit tartalmazó belügyminiszteri rendelet tervezete, amelynek célja, hogy az egyes elektronikuskártya-kibocsátók és -elfogadók, mint például az állam, az önkormányzatok, a közlekedési vállalatok, továbbá az egyéb szolgáltatók és gazdasági szereplők, egységesen szabályozott és ellenőrzött rendszer keretében bocsássák ki a maguk kártyáit.

A kormány honlapján megjelent tervezet szakít azzal a jelenlegi gyakorlattal, hogy minden kártyakibocsátó másképpen azonosítja a felhasználót (a kártya tulajdonosát). A tervezet szerint minden kártya felhasználóját a személyi igazolványon szereplő névvel, fényképpel és aláírással azonosítanak.

Az új rendszer háromszereplős: a kártya kibocsátójától elkülönül a kártya működtetője, illetve a harmadik szereplő az elfogadó.

A tervezet részletesen tartalmazza azokat a műszaki jellegű követelményeket, amelyeket a kártya memóriájának tudnia kell, illetve amelyek a működtetőre és az elfogadóra vonatkoznak.

A nek keretében kiadott kártyák egyszerre több funkcióval is felruházhatóak. Például nem kell külön kártya a diákigazolvány mellé a könyvtár látogatásához, vagy például a kedvezményes uszodabérlethez. Viszont igény szerint az egyes szolgáltatások működhetnek külön kártyán is.

A kártya elektronikusan is igényelhető, ennek a biztosítása azonban nem kötelessége a kártyakibocsátónak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.