Szakmai szervezetek szerint

A turizmus növekedéséhez erősíteni kell a marketinget

A turizmus jövőbeni sikere érdekében erősíteni kell a marketinget belföldön és külföldön, a legjelentősebb beutazó piacokon.

2015.03.18 01:30MTI

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ), a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ), a Magyar Beutaztatók Szövetsége (MABEUSZ) és a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége (MARESZ) közös állásfoglalásában kiemelte: tavaly a magyarországi szállodák forgalma minden eddiginél jobban, több mint 10 százalékkal nőtt a megelőző évhez képest.

Rámutattak: a kedvező eredmények mellett ugyanakkor a szolgáltatások, a szállodai szobák ára nemzetközi összehasonlításban rendkívül alacsony. A négy- és ötcsillagos szállodák bruttó átlag szobaára 2014-ben még a 7 évvel korábbi szinten volt, az inflációval korrigált nettó átlag szobaárak mindkét kategóriában egyaránt a 14 évvel korábbi, a 2000. évinek csupán mintegy 50 százalékát tették ki - írták.

Mindezek következtében nagymértékben visszaesett a szállodák jövedelmezősége, ami a turizmus versenyképességének romlását okozza - szögezték le közleményükben.

A szakmai szövetségek ezért különösen fontosnak tartják a marketing erősítését, főként Németországban, ahol az elmúlt években gyengült a marketingaktivitás.

Az ágazat jövőbeni sikere érdekében javasolják a német és más piacokra tervezett konkrét akciók és keretek bemutatását, egyeztetését a turisztikai vállalkozásokat képviselő szakmai szervezetekkel.

Szükségesnek tartják a budapesti szórakoztató negyedbe, a romkocsmákba látogató vendégkör megtartása mellett Budapest újra pozicionálásával a magasabb költőképességű, kulturális, fürdő- és gasztronómiai attrakcióinkat is értékelő szegmensek megszólítását.

Hangsúlyozottan fontosnak tartják a MICE, azaz hivatásturisztikai szegmensre irányuló promóció erősítését, mert a kongresszusi, konferenciaturizmus növekedése segítheti elő a nagyobb költőképességű vendégek részarányának, így a turizmus bevételeinek gyorsabb emelkedését. Mindehhez elengedhetetlen a nagy kapacitású, 2018-as megnyitással Budapestre tervezett kongresszusi központ mielőbbi megépítése és promóciójának beindítása - tették hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.