A Fitch szerint

Öt éve először gyorsul egyszerre a legnagyobb ipari gazdaságok növekedése

A felzárkózó térség növekedését azonban várhatóan lassítja az orosz és a brazil recesszió, valamint a kínai gazdaságban zajló szerkezeti kiigazítás

2015.03.17 17:04MTI

Öt éve először gyorsul egyszerre a világ három legnagyobb fejlett ipari erőcentrumának gazdasági növekedése az idén, a felzárkózó térség növekedését azonban várhatóan lassítja az orosz és a brazil recesszió, valamint a kínai gazdaságban zajló szerkezeti kiigazítás - jósolta kedden Londonban ismertetett negyedéves globális előrejelzésében a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő várakozása szerint a világgazdaság az idén 2,7 százalékkal, 2016-ban 3 százalékkal növekszik a tavalyi 2,5 százalékos egész éves átlagos bővülés után.

A Fitch londoni elemzőinek prognózisa szerint az Egyesült Államokban 3,1 százalékos, az euróövezetben 1,4 százalékos, Japánban 1,3 százalékos gazdasági növekedés várható az idén az e gazdaságokban 2014-ben mért 2,4, 0,9, illetve zéró százalékos növekedések után.

A cég kiemeli, hogy 2010 óta először gyorsul egy időben e három gazdaság növekedési üteme.

A globális felzárkózó térségben a Fitch Ratings elemzői az idén átlagosan 3,6 százalékos növekedést várnak. Keddi előrejelzésükben hangsúlyozták, e régió gazdasági teljesítménye 2010-ben még 6,9 százalékkal bővült.

A Fitch várakozása szerint a felzárkózó gazdaságok növekedési üteme 2016-ban 4,2 százalékra gyorsul.

Az idei térségi átlagon belül a hitelminősítő londoni elemzői Kínában 6,8 százalékos, jövőre 6,5 százalékos növekedést várnak, megjegyezve, hogy a kínai gazdaság növekedésének fokozatos lassulását szerkezeti okok magyarázzák.

A Fitch közgazdászai Oroszországban mély recesszióval számolnak: prognózisuk szerint az orosz hazai össztermék (GDP) 2015-ben 4,5 százalékkal zuhan, és jövőre is további 1 százalékkal zsugorodik.

Más nagy londoni házak is legalább két évig tartó recessziót jósolnak az orosz gazdaságban az ukrajnai válság, a nyugati szankciók és az olajárak egyidejű zuhanása miatt.

A Moody's Investors Service hitelminősítő jelenlegi előrejelzése az, hogy az orosz hazai össztermék az idén hozzávetőleg 5,5 százalékkal, 2016-ban további 3 százalékkal zuhan reálértéken.

A Moody's számításai szerint ez azt jelenti, hogy az orosz gazdaság reálnövekedése a 2018 végével záruló tízéves időszakban gyakorlatilag zéró lesz.

A cég szerint ha az olajárak jövőre sem emelkednek, és főleg ha még tovább esnek, akkor az orosz gazdaság valószínűleg 2016 után is recesszióban marad.

A Moody's nemrégiben megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Oroszországtól, "Ba1/Not Prime"-ra rontva a hosszú és rövid távú orosz szuverén adósságkötelezettségek besorolását az addigi "Baa3/Prime-3" szintről.

A cég ezt a lépést is azzal a véleményével indokolta, hogy a folytatódó ukrajnai válság, valamint az olajár- és a rubelárfolyam-sokk várhatóan mély és tartós recesszióba sodorja az orosz gazdaságot.

Oroszország rövid időn belül a második hitelminősítőnél vesztette el befektetési ajánlású államadós-besorolását. Nem sokkal korábban a Standard & Poor's szintén spekulatív sávba sorolta vissza Oroszországot, "BBB mínusz/A-3"-ról egy fokozattal "BB plusz/B"-re rontva a hosszú és rövid futamidejű orosz szuverén devizaadósság-állomány besorolását.

Több mint egy évtizede először fordul elő, hogy Oroszországot a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül több is befektetésre már nem ajánlott osztályzattal tartja nyilván.

A Fitch Ratings jelenleg még a befektetési ajánlású sávba sorolja az orosz államadós-osztályzatot, "BBB mínusz" szinten, amely a befektetési kategória alsó széle, de a cég erre az osztályzatra is leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást tart érvényben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.