KSH-jelentés

A feldolgozóipar húzta az ipart januárban

A feldolgozó ipar belföldi értékesítésének 7,7 százalékos és az export 4,7 százalékos élénkülése nyomán 5,3 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene januárban az egy évvel korábbihoz képest.

2015.03.12 09:24MTI

Az ipar egészét tekintve a belföldi értékesítés 3,7, a kivitel 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közölte: a rendelésállomány alakulása alátámasztja a további masszív növekedés esélyét, az új rendelések januárban 29,7 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit, a belföldi új rendelések 11,1 az export rendelések 32,2 százalékkal nőttek. A megfigyelt ágazatok teljes rendelésállománya 20,1 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál, a belföldi rendelések 8,5 százalékkal alacsonyabb szintet mutatnak, mint egy évvel azelőtt.

A statisztikai hivatal második becslése megerősítette a múlt héten közölt előzetes adatokat, miszerint januárban az egy évvel korábbihoz képest 7,7 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint, a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint pedig 4,3 százalékkal haladta meg az előző havit.

A járműipar továbbra is húzóágazatnak számít, januárban 11,3 százalékkal növelte termelését éves összevetésben. Ugyanakkor kiugróan, 30 százalékkal nőtt az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása is.

A feldolgozóipar belföldi értékesítését a járműipari eladások 33,6 százalékos növekedése hajtotta fel, nyilvánvalóan a beszállítók teljesítményének köszönhetően. Emellett a gépi berendezések belföldi értékesítése is 16,4 százalékkal, és a villamos berendezéseké is 10,8 százalékkal nőtt.

Az adatok szerint a járműipari export 9,6 százalékos növekedése mellett a gyógyszergyártásé 17,4, a vegyiparé 13,1 százalékkal nőtt és a decemberi 6,7 százalékos éves növekedés után az élelmiszer kivitel januárban is 6,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A feldolgozó ipari termelés, az átlaggal megegyezően, 5,3 százalékkal nőtt éves összehasonlításban. Erős kilengést mutat a gépgyártás, amely a decemberi 23,7 százalékos szárnyalás után 15,6 százalékkal visszaesett a tavaly januárihoz hasonlítva. Lassult a számítógépek és elektronikai termékek kibocsátása is, amely a decemberi 12,3 százalékos növekedést követően 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A gyógyszeripar a tavaly negyedik negyedévi csökkenés után januárban 11,3 százalékkal növelte termelését, az élelmiszeripar viszont csak 0,8 százalékkal termelt többet, mint egy évvel ezelőtt - közölte a KSH.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.