Légi közlekedés

Digitális fejlesztéseit mutatja be a HungaroControl Madridban

A HungaroControl magyar légiforgalmi szolgálat a pilóták és irányítók közötti digitális üzenetváltást (CPDLC), a távoli toronyirányítás koncepcióját, valamint az irányítók fej- és szemmozgását is követni képes okosszemüveget mutat be a légiközlekedési iparág nemzetközi szakkiállításán.

2015.03.10 15:31MTI

A HungaroControl az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében számolt be arról, hogy a Madridban zajló World ATM Congress 2015 kiállításon két olyan technológiai újítást is megismertet az érdeklődőkkel, amelyeket Európában elsőként valósított meg. Ezek egyike a Koszovó-projekt, amelynek keretében a HungaroControl szakemberei egyedülálló módon, 700 kilométeres távolságból irányítják a balkáni térség feletti magaslégtér átrepülő légi forgalmát. A másik a légi útvonalhálózat teljes eltörlését lehetővé tévő úgynevezett free route technológia, amely megszünteti az ország be- és kilépőpontjai közötti töréspontokat az útvonalban.

Megismerhetik a HungaroControl standján a "virtuális" torony koncepciót is, amelynek lényege, hogy a repülőjáratok irányítása nem csupán közvetlenül a repülőtérről, hanem akár egy távolabbi központból is elvégezhető. Bemutatják a gépek folyamatos, megszakítás nélküli, így gazdaságosabb süllyedését lehetővé tevő, úgynevezett merge strip eljárást is, amelyet 2013-óta alkalmaznak a magyar légtérben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.