Buda-Cash

Az MNB a biztosítási alapon keresztül segíti a betétesek kártalanítását

Likviditási kölcsönt nyújt az OBA részére.

2015.03.06 10:24MTI

A jegybank likviditási kölcsönt nyújt az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA), hogy az 20 munkanapon belül kártalaníthassa a DRB bankcsoport betéteseit - közölte a Magyar Nemzeti Bank honlapján pénteken.

A jegybanki kölcsön összege nem haladhatja meg a 107,12 milliárd forintot, folyósítására a jogszabályi előírások és a Pénzügyi Stabilitási Tanács döntése alapján három hónapos futamidővel, változó kamatozással, a mindenkor érvényes jegybanki alapkamattal és állami készfizető kezesség mellett kerülhet sor - közölték.

A tájékoztatás szerint az MNB és az OBA között létrejött kölcsönszerződés célja, hogy elősegítsék a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank Zrt.-nél, a BRB Buda Regionális Bank Zrt.-nél, a Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt.-nél és az ÉRB Észak- Magyarországi Regionális Bank Zrt.-nél, mint OBA tagintézeteknél a betétesek zavartalan kártalanítását.

A hitelintézeti törvény szerint március 3-ától kezdve az OBA-nak 20 munkanapon belül 100 ezer eurós összeghatárig, azaz a jelenlegi árfolyamon több mint 30 millió forintig kártalanítania kell az érintett bankok biztosított követeléssel bíró betéteseit.

Az MNB a törvényben nevesített eszközeivel mindent megtesz a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának fenntartása és erősítése érdekében - áll a jegybanki közleményben.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) korábbi tájékoztatása szerint szerdán indította el, és 20 munkanapon belül, legkésőbb március 31-ig befejezi a DRB bankcsoport betéteseinek kártalanítását, miután a Magyar Nemzeti Bank elrendelte a csoporthoz tartozó bankok felszámolását.

Az érintett bankok betéteseinek nincs teendőjük, a kártalanítást automatikusan megkapják az OBA-tól, amely a betéteseket levélben értesíti.

A DRB bankcsoport bankjai - a vállalati és intézményi ügyfelekkel együtt - bő 123 ezer betétet kezeltek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábbi közlése szerint egyebek mellett 84 önkormányzat és 52 nemzetiségi önkormányzat a csoport valamelyik tagjánál vezette számláját. A 84 önkormányzat közül 67 rendkívüli kormányzati támogatást kapott, hogy ki tudja fizetni például a márciusban esedékes béreket. A Bisnode üzleti információs társaság adatai szerint a négy kisbank 7639 vállalkozás számláit kezelte, amelyek közül 5700 cég kizárólag e pénzintézeteknél vezette számláját.

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn közölte, hogy visszavonta a Buda-Cash-hez kapcsolódó DRB bankcsoporthoz tartozó kisbankok tevékenységi engedélyét. Windisch László, a jegybank felügyeleti alelnökének hétfői tájékoztatása szerint az OBA-nak meglesz a kellő fedezete a betétesek kártalanítására, mivel az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa hétfőn arról is döntött, hogy elegendő jegybanki forrást biztosít e célra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.