NGM

Az államháztartás februári hiánya 256,9 milliárd forint

Az utóbbi tíz évben mindössze kétszer volt példa az ideinél alacsonyabb összegű februári deficitre.

2015.03.05 17:30MTI

Az államháztartás központi alrendszerének februári hiánya 256,9 milliárd forint volt, ez jóval kevesebb a tavaly februári 407,9 milliárd forint összegű deficitnél - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a kormány.hu oldalon.

Megjegyezték, az utóbbi tíz évben mindössze kétszer volt példa az ideinél alacsonyabb összegű februári deficitre.

Szintén kedvezőbb a tavalyinál az első kéthavi hiány, az idei 310,7 milliárd forinthoz képest 2014. február végén az államháztartás központi alrendszerének hiánya 483,3 milliárd forint volt.

Az idei hiányon belül a központi költségvetés 379,8 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 24,8 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 44,3 milliárd forintos szufficittel zártak.

Az államháztartás központi alrendszerének első kéthavi hiánya 35,4 százaléka az egész évre tervezett 877,4 milliárd forintnak.

A tavalyi és az idei február végi egyenlegek eltérő alakulásában egyrészt a magasabb adóbevételek (általános forgalmi adó, jövedéki adó, személyi jövedelemadó), másrészt a kedvezőbb kamatköltség játszott szerepet. A magasabb bevétel emellett a magasabb fizetéseknek, valamint az adófizetési hajlandóság javításának (például az online-pénztárgépek bekötésének) köszönhetők a szaktárca szerint.

A két év összehasonlítását befolyásolta az a tény is, hogy múlt évben megvalósult az önkormányzatok adósságkonszolidációja, melynek során 68,1 milliárd forint törlesztési célú támogatást fizetett ki a kormány.

A kiadások és bevételek teljesülésének időben eltérő eloszlása miatt - az elmúlt évekhez hasonlóan - a hiány nagyságának lefutása nem időarányos, az év első felében a kiadások meghaladják a bevételeket - írja közleményében a tárca.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.