Be-kitiltás

Az FM reakciója az orosz baromfistopra

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) azt közölte, hogy hivatalosan még nem értesült a tiltásról. A szerdától érvényes importtilalom a szárnyas etetésre használt takarmányokra és takarmány-kiegészítőkre, valamint a szárnyasok neveléséhez és feldolgozásához szükséges eszközökre is vonatkozik.

2015.03.04 18:42MTI

A korlátozás ugyanakkor nem vonatkozik a növényi eredetű takarmányokra és takarmány-kiegészítőkre.

Az FM emlékeztetett arra, hogy az Orosz Föderáció által érvényesített a múlt évben az augusztus 6-i 560. számú elnöki határozatban elrendelt embargó, amely az Európai Unióból származó termékeket sújtja, azonban kiterjed a friss baromfihús és húskészítmények túlnyomó többségére is.

Az orosz korlátozó intézkedés néhány ezer tonna magyar baromfiterméket érinthet - közölte Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökigazgatója az MTI érdeklődésére. Hozzátette: főként vízi szárnyasokról - kacsáról, libáról - és pulykáról lehet szó, ami a Gallicoop cégcsoport és a Hungerit Zrt. termékeire vonatkozhat.

A madárinfluenza vírus jelenlétét február végén mutatta ki egy Békés megyei baromfitelepen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állategészségügyi diagnosztikai igazgatósága. A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a madárinfluenza jelenlétét.

Európa számos országában (például Nagy-Britanniában, Hollandiában, Bulgáriában) jelenlévő betegség H5N8 szerotípusa Németországban jelent meg először tavaly novemberben. Azt, hogy a fertőzés emberre is átterjedt volna, eddig még nem tapasztalták.

Válaszul az ukrán válság miatt kivetett nyugati büntetőintézkedésekre Oroszország augusztus 7-ével megtiltotta számos élelmiszer importját az Európai Unió országaiból. Emellett Oroszország 2014 óta tiltja az élősertés és feldolgozott termékeik importját az Európai Unióból az afrikai sertéspestis miatt is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.