Banki elszámolás

A deviza alapú autóhitelesek is március-áprilisban kapják meg a leveleket

A deviza alapú autóhitelesek és a gépjárműlízinges ügyfelek is március-áprilisban kapják meg az elszámolásról az értesítő leveleket.

2015.03.03 17:20MTI

Az egyik legnagyobb autóhitelekkel és gépjárműlízinggel foglakozó pénzintézet, a Merkantil Bank is több ezer elszámoló levelet fog kiküldeni ügyfeleinek március-áprilisban - közölte a bank az MTI-vel kedden.

Az elszámolási törvény azokra a magánszemélyekre vonatkozik, akik 2004. május 1. és 2014. július 19. napja között kötöttek, és 2009. július 26. napját követően rendelkeztek/rendelkeznek devizaalapú, forint alapú, deviza hitellel, pénzügyi lízing- vagy kölcsönszerződéssel.

A pénzintézet közlése alapján azoknak az ügyfeleknek az esetében, akikre nem vonatkozik a rögzített árfolyam, illetve a február elsejei forintosítás sem, tehát a nem lakásfedezetű hitelekkel, például a deviza autóhitelekkel rendelkezők esetében a szerződésben meghatározott napon érvényes MNB-árfolyam határozza meg a törlesztés forintban kifejezett mértékét. A Merkantil Bank közleményében kiemeli azonban, hogy az elszámolási törvény és az annak kapcsán alkalmazott visszatérítési szabályok rájuk is vonatkoznak.

A bank tájékoztatása szerint az eddig jól fizető ügyfeleknek az elszámolás során csökkenni fog a havi fizetési kötelezettségük, de az árfolyam változása miatt ennek egy része el fog veszni. Amennyiben kedvezően változik az árfolyam, akkor ez a csökkenés realizálódik a havi terhekben vagy a konstrukciótól függően csökken a futamidő. A tartozással rendelkező ügyfelek elszámolásakor a törvények szerint először az elmaradást kell rendezni, ezért ezen szerződéseknél az elmaradás függvényében, lehetséges, hogy nem csökken a törlesztő részlet.

Az Erste Bank Hungary olyan értelmű tájékoztatót állított össze az ügyfeleinek, hogy a deviza alapú gépjárműlízing ügyleteknél a februári törlesztő részletben már a fair banki törvényben meghatározott fair kamatot alkalmazzák.

Ez év március elseje és április 30-a között postázzák azokat a leveleket, amelyek a gépjárműhitelek és - lízingügyletek elszámolásáról szólnak. A gépjárműhitelek és az gépjárműlízingekre esetében az elszámolás megtörténik, de a forintosítás ezekre a hitelekre nem vonatkozik - hangsúlyozza az Erste is.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.